Počelo suđenje advokatu za povredu ugleda suda

Nebojša Tomašević
Počelo suđenje advokatu za povredu ugleda suda

Banjaluka - Izvođenjem dokaza tužilaštva juče je u Osnovnom sudu Banjaluka počelo suđenje banjalučkom advokatu Jevti Jankoviću, koji je optužen za povredu ugleda suda.

To je prvi slučaj u Srpskoj da je advokat optužen za ovo krivično djelo.

Janković je optužen da je svojim postupcima u oktobru 2007. i decembru 2008. godine povrijedio ugled banjalučkog Okružnog suda. On je sudiju Svetlanu Marić u pismenim podnescima nazvao "plaćenikom stranih i domaćih obavještajnih službi, koja obavlja najprljavije postupke". U podnescima za njeno izuzeće sa nekoliko ročišta, Janković je naveo da Marićeva "nema minimum psiho-fizičkih sposobnosti da upravlja sobom", te da se radi o "ženi koja nanosi zlo nevinim ljudima".

Marićeva je juče rekla da je Janković proganja, blati i kleveće od 2001. godine.

- Njegove tvrdnje su notorna laž. Njegov napad na mene kreće od 2001. kada je bio istražni sudija u predmetu prostitucije gdje sam postupala kao tužilac i pribavila određene dokaze i saslušala strane državljanke kao svjedoke - rekla je Marićeva i dodala da je poslije toga Janković napisao pismo u kojem je nazvao šizofrenikom i insinuirao da je prikrila dokaze.

Objasnila je da je poslije toga na lični zahtjev izuzeta iz tog slučaja.

- Janković je poslije nekog vremena  poslije toga dobio otkaz kao istražni sudija. Mene krivi za to iako sam samo obavila svoj posao - rekla je Marićeva.

Janković je istakao da je Marićeva u vrijeme sporne istrage sarađivala sa stranim službama i da je tokom ispitivanja osumnjičenih i svjedoka izlazila po instrukcije. Rekao je da je u kancelariji bilo šest naoružanih stranaca i da ga je tukao strani policajac. On je optužio Marićevu i da je prikrila dokaze i u slučaju "Korićanske stijene".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana