Po svjedoku napadač na Taubera je alkoholičar

Nebojša Tomašević
Po svjedoku napadač na Taubera je alkoholičar

Sarajevo - Svjedok tužilaštva Kenan Arno Čampara u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazao je da optuženi Ahmed Fočak i savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice u BiH Elijas Eli Tauber nisu bili u svađi.

Čampara je svjedočeći na nastavku suđenja Fočaku kojem se sudi zbog pokušaja ubistva Taubera.

Ovaj svjedok je istakao da optuženi nije konfliktna ličnost i da se uvijek obazrivo ponašao prema nepoznatim licima, ali se odao alkoholu.

- Upao je u loše društvo koje je sklono opijanju i korišćenju droge. Često je ostajao bez novca jer su mu ga krali njegovi novi prijatelji. Napili bi ga a potom ispraznili džepove. Taubera znam od 17. godine.  Izlazio je u "Trasu" i "Kaktus" na Skenderiji. Fočak ga poznaje jer je često prolazio pored njegove radnje - ispričao je  Čampara i dodao da je čuo da je Tauber u mladosti imao veze s drogom.

Kazao je da je za pokušaj ubistva Taubera saznao dan kasnije 22. marta i da je tada vidio Fočaka koji mu nije izgledao neobično, ali je bio pijan.

Prema optužnici, Fočak je Elijasa Taubera pokušao da ubije  21. marta 2015. u kafani na Baščaršiji. On ga je tada nakon kraće svađe udario tegom u glavu i nanio mu teže povrede.

Tauber je poslije ovog napada izjavio da pretpostavlja da ga je Fočak udario zbog spora koji on ima sa vlasnikom jedne zanatske radnje na Baščaršiji, a s kojim je napadač u dobrim odnosima.

Fočak je odranije poznat policiji po krivičnim djelima, a posljednji put je hapšen zbog sumnje da je u Sarajevu izbušio gume na 11 automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana