Pljačkaši pregovaraju o priznanju krivice

Nebojša Tomašević
Pljačkaši pregovaraju o priznanju krivice

Banjaluka - Petorica optuženih za organizovani kriminal, nedozvoljeno držanje oružja i teške krađe, kojima su od prodaje plijena "zaradili" oko 50.000 maraka, juče u banjalučkom Okružnom sudu najavili su priznanje krivice. U ovom slučaju optuženi su Slobodan Bojanić, Neven Nešković, Borislav Stupar, Milenko Vurunić i Nikola Vasiljević.

Svi optuženi i njihovi advokati izjavili su juče, na početku suđenja da pregovaraju sa Specijalnim tužilaštvom RS i da bi uskoro trebalo za zaključe sporazume o priznanju krivice. Specijalni tužilac Dalibor Vrećo potvrdio je da su u toku pregovori o zaključivanju sporazuma, ali nije navodio detalje. Nakon ovog obavjštenja predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović je odlučila da suđenje počne, a da optuženi tokom suđenja mogu zaključiti sporazume.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice, a saslušano je nekoliko vlasnika opljačkanih prodavnica i benzinskih pumpi. Specijalno tužilaštvo RS tereti ovu petorku da su organizovano od juna 2011. do juna 2014. pljačkali benzinske pumpe, kioske i prodavnice na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Čelinca, Mrkonjić Grada, Teslića i Modriče. U optužnici se navodi da su oni činili zločinačko udruženje s tačno podijeljenim ulogama. Obično su pljačkali u noćnim časovima. Koristili su kape fantomke, a sa sobom su uvijek nosili vatreno oružje - automatske puške i pištolje. Krali su veće količine cigareta, prehrambenih proizvoda i novac. Jednom su pucali na policiju koja ih je primijetila u pljački, a jednom na vlasnika prodavnice koji ih je vidio. Srećom, niko tokom pucnjave nije povrijeđen. Ukradene predmete automobilom su odvozili i skrivali na unaprijed pripremljenim lokacijama, poslije čega su ih prodavali nepoznatom pripadniku svog zločinačkog udruženja, koji ih je dalje preprodavao. Član ove grupe bio je i Predrag Petković, koji se nalazi u bjekstvu. Svi su uhapšeni u februaru ove godine u policijskoj akciji "Kastelo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana