Pješak poginuo na mjestu: Vozaču ponovo sude za saobraćajnu nesreću

Nebojša Tomašević
Pješak poginuo na mjestu: Vozaču ponovo sude za saobraćajnu nesreću

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu bijeljinskog Okružnog suda kojom je Mitar Radovanović iz Bijeljine osuđen na godinu zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je pijan "golfom" udario i usmrtio pješaka Stefana Todorovića.

- Vijeće je uvažilo žalbu odbrane i presuda je ukinuta i vraćena na novi postupak Okružnom sudu u Bijeljini. Presuda je ukinuta  zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka - kazala je sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović.

Radovanović je optužen za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja po stavu četiri Krivičnog zakonika Republike Srpske zašto je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Prema optužnici nesreća se desila 1. oktobra 2018. godine oko 1.45 časova na putu od Graničnog prelaza "Rača" do Bijeljine u mjestu Dvorovi.

Kako se navodi Radovanović je vozeći "golf4" pod dejstvom alkohola naletio na pješaka Stefana Todorovića u Karađorđevoj ulici u blizini motela "Zoka".

Dodaje se da je optuženi u krvi imao 1,49 gr/kg alkohola,a pijan je bio i pješak i u krvi je imao 2.62 gr/kg alkohola.

-Optuženi je bio svjestan da usled upravljanja vozilom u takvom stanju pod uticajem alkohola, može nastupiti zabranjena posledica, pa je na njeno nastupanje pristao. Kada je sustigao pješaka Todorović Stefana, koji se kretao desnom kolovoznom trakom uz desnu ivicu kolovoza u istom smjeru, naletio je na njega. Usljed udara pješak je pao i zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo na licu mjesta - stoji u optužnici.

Nadalje se navodi da optuženi nije nije obraćajući dovoljnu pažnju na pješaka  niti je držao potrebno bezbjedno rastojanje, opa je zbog svojih propusta zbog alkoholisanog stanja  vozilom naletio na njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana