Pijan zabio nož u leđa poznaniku

Nebojša Tomašević
Pijan zabio nož u leđa poznaniku

Banjaluka - Mirko Basta iz Banjaluke je u vrijeme pokušaja ubistva Muhameda Zulića posjedovao bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj djela i upravlja postupcima.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja Basti kazao vještak psihijatar Mirko Nikolić.

Prema optužnici, Basta je tokom svađe 15. septembra ove godine nožem ubo u leđa Zulića ispred kuće u banjalučkoj ulici Nikole Pivaševića. Tom prilikom nanio mu je tešku  povredu opasnu po život. U optužnici se navodi da je Basta u vrijeme počinjenja ovog krivičnog djela u krvi imao 3,44 promila alkohola.

Prije toga Zulić, Basta i njihov poznanik Ž. I. sjedili su ispred kuće za baštenskim stolom i pili. U jednom trenutku došlo je do svađe između Baste i Zulića, koji je ustao i krenuo da napusti društvo. Tada je Basta krenuo za njim i ubo ga nožem na preklapanje u desnu stranu leđa.

Vještak Nikolić kazao je da je Basta dugogodišnji alkoholičar koji je razvio visoku toleranciju na alkohol.

- U vrijeme ubistva bio je teško pijan, ali i pored toga on se sjeća događaja i djelimično je mogao da funkcioniše. Drugi ljudi bi sa toliko alkohola u krvi pali ili u dubok san ili u komu - rekao je vještak Nikolić.

Dodao je da takav zaključak izvlači i iz toga što je optuženi tokom ispitivanja rekao da se sjeća da je vidio kako krv šiklja iz Zulićeve rane nakon što ga je ubo nožem.

Vještak specijalista sudske medicine Milan Srdić je kazao da je Zulić zadobio teške povrede opasne po život i da je spasen blagovremenom intervencijom ljekara.

- Povreda koju je zadobio na desnoj strani leđa nanesena je oštrim predmetom i jakim zamahom. Nož koji je oduzet od optuženog je pogodan za nanošenje takve rane - rekao je  Milan Srdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana