Petorka negira da je pljačkala

Nebojša Tomašević
Petorka negira da je pljačkala

Banjaluka - Petorica optuženih za organizovani kriminal, nedozvoljeno držanje oružja i teške krađe kojima su "zaradili" oko 50.000 maraka, izjavili su u banjalučkom Okružnom sudu da nisu krivi za djela za koja se terete.

Krivicu su negirali Slobodan Bojanić, Neven Nešković, Borislav Stupar, Milenko Vurunić i Nikola Vasiljevića. Oni su uhapšeni u februaru ove godine u policijskoj akciji "Kastelo". Njih Specijalno tužilaštvo RS tereti da su pripadnici zločinačkog udruženja u periodu od juna 2011. godine do juna 2014. godine pljačkali benzinske pumpe, prodavnice i druge prodajne objekte na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Čelinca, Mrkonjić Grada, Teslića i Modriče.

Obično su pljačkali u noćnim časovima i u te objekte su provaljivali noseći uvijek vatreno oružje. Krali su veće količine cigareta, prehrambenih proizvoda i novac. Terete ih da su osim toga u slučajevima gdje su bili primijećeni od policije ili vlasnika pucali prema njima iz automatskih pušaka i pištolja. Ukradene predmete automobilom su odvozili i skrivali na unaprijed pripremljenim lokacijama, poslije čega su ih prodavali nepoznatom pripadniku ovog zločinačkog udruženja, koji ih je dalje preprodavao. Pretpostavlja se da su ovim prodajama "zaradili" više od 50.000 maraka, koje su dijelili između sebe. Član ove grupe bio je i Predrag Petković, koji se nalazi u bjekstvu.

Advokat optuženog Bojanića  po službenoj dužnosti, Jevto Janković istakao je da u ovom slučaju nema organizovanog kriminala.

- Prvi put u istoriji pravosuđa na ovim prostorima  podignuta je i potvrđena optužnica koja osobe koje su počinili provalne krađe tereti za organizovani kriminal. To je dokaz da je reforma pravosuđa "napredovala", a realno je bolesna. Ovdje se radi o pravnom nasilju tužilaštva i suda -  kazao je Janković.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana