Pet zatvorskih čuvara optuženi za šverc droge

Goran Obradović
Pet zatvorskih čuvara optuženi za šverc droge

Tuzla - Protiv Jasmina Čelikovića (28) i njegovih saradnika Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu i produžio im pritvor, a terete se da su bili članovi organizovane kriminalne grupe koja je prodavala heroin.

Osim Čelikovića optuženi su i Alen Redžić (31), Zehro Čeliković (57), Ešo Nuhanović (54), Muhamed Alihodžić (33), Jasmin Vehabović (22), Dinko Moranjačkić (30) i Adis Dugonjić (24), svi iz Tuzle.

Optužnicom je obuhvaćeno i pet službenika KPZ-a Tuzla, zbog sumnje da su počinili različita krivična djela. Meris Halilčević (25) optužen je zbog zloupotreba položaja i ovlašćenja i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojne droge. Meho Karić (28), Jasenko Selimović (41) i Nenad Čuković (27) optuženi su zbog zloupotreba položaja i ovlašćenja, te Admir Džinić (37) zbog protivzakonitog posredovanja. Njima se stavlja na teret da su zloupotrijebili položaj i pritvorenicima i osuđenicima u ovom zavodu nabavljali mobilne telefone, punjače, alkohol, kao i narkotike.

Prema optužnici grupu je organizovao Čeliković i ona se od februara do kraja jula 2013. godine na području Tuzle i Lukavca bavila neovlašćenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojne droge.

- Članovi grupe imali su različite uloge u nabavljanju, vaganju, pakovanju i prodaji droge. Čeliković je bio vođa grupe i rukovodio je nabavkom i prodajom heroina za ovu grupu. On je ovom grupom rukovodio iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli, nakon što mu je u drugom predmetu, koji je vodilo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, donesena osuđujuća prvostepena presuda za isto krivično djelo - navedeno je u optužnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana