Pad bebe u Foči: Završeno suđenje, babici i ginekologu prijeti kazna do osam godina zatvora

ATV
Foto: ATV

U Osnovnom sudu u Foči okončano je suđenje ginekologu Vladimiru Čančaru i babici Biljani Kulić, optuženima u slučaju pada bebe u Univerzitetskoj bolnici u Foči. Izricanje presude je zakazano za sutra 25. jula u 12 časova.

Radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. avgusta 2022. godine porodili Jovanu Vesić iz Trebinja, nakon čega je njena tek rođena djevojčica J.V. pala na pod i zadobila teške povrede.

Beba sa stola pala na pod

Optužnicom, Čančaru i Kulićevoj na teret je stavljeno nehatno krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, za koje im prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, piše ATV.

U optužnici se navodi da se Kulićeva i Čančar nisu pridržavali pravila struke pri pružanju medicinske pomoći. Kao posljedica neadekvatnog postupanja beba je, nakon porođaja, Kulićevoj pala na pod sa pomoćnog stola i zadobila teške povrede.

Čančar ”prećutao” pad roditeljima

Čančar je optužen da je propustio da o tome obavijesti roditelje bebe, a zatim da je propustio da preduzme sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu.

Usljed toga kod novorođenčeta su nastupile teške povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje, zbog čega je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje je hitno operisana i uspješno se oporavila.

Osuđeni za primanje mita

Nakon što se saznalo za cijeli slučaj protiv Čančara je pokrenuta istraga i za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolovolić zbog primanja mita u iznosu od 100 KM. Oboje su osuđeni nakon što su sporazumno priznali krivicu. Čančar na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a Sokolovićeva na uslovnu kaznu od šest mjeseci, sa rokom provjere od tri godine.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske nije aboliralo ni oca bebe Danijela Vesića koji je osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.

Poderao novčanice i bacio ih na krevet porodilje

Prema rezultatima istrage Čančar i Sokolovićeva su, nakon što se saznalo za pad bebe, pokušali da vrate novac ocu.  Čančar je došao u bolesničku sobu Vesićeve supruge i pred svjedocima je pocijepao 400 KM, te ih bacio na krevet na kojem je ležala. Vesić mu je rekao da mu "ne uznemirava ženu" i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe. Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji je zabilježen mobilnim telefonom.

Poderane novčanice, uz 100 KM koje je uzela Sokolovićeva, su čak sedam mjeseci stajale u ladici stola u ambulanti i Čančar ih je 16. marta 2023. godine dobrovoljno predao policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana