Osuđeni za zelenaštvo i iznudu traži manju kaznu

G.O.
Osuđeni za zelenaštvo i iznudu traži manju kaznu

Banjaluka - U Vrhovnom sudu RS održano je ročište po žalbi Sandra Kaurina (35) iz Banjaluke na presudu od tri godine i četiri mjeseca zatvora i 10.000 maraka novčane kazne na koju ga je osudio Okružni sud u Banjaluci u aprilu ove godine.

Od Kaurina je prvostepenom presudom oduzeto i 67.000 maraka, koliko je procijenjeno da je prisvojio iznudama i zelenaštvom.

Izricanju presude u Okružnom sudu prethodilo je priznanje krivice Kaurina za sva djela koja su mu optužnicom bila stavljena na teret poslije čega mu je sudsko vijeće odmjerilo pomenutu kaznu na koju je uložio žalbu.

Kao otežavajuće okolnosti prilikom izricanja prvostepene presude navede su da je Kaurin bio uporan u činjenju iznuda i zelenaštva, te da je pokazao bezobzirnost prema većem broju svojih žrtava.

Kao olakšavajuće okolnosti navedene su iskreno kajanje, mladost i priznanje krivice optuženog.

Okružni sud u Banjaluci je u februaru ove godine odbacio sporazum o priznanju krivice koji je Kaurin zaključio sa Okružnim tužilaštvom, a prema kojem je trebalo da bude osuđen na 15 mjeseci zatvora i 30.000 maraka novčane kazne.

Kaurin je uhapšen 23. septembra prošle godine u policijskoj akciji "Knez 2" zajedno sa prvooptuženim Branislavom Smiljanićem Ćelom (37), suspendovanim sudskim policajcem Dragom Đenićem, te Slavkom Todorovićem, koji je u martu ove godine osuđen na deset mjeseci zatvora i 500 maraka novčane kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana