Osuđeni diler droge uhapšen na granici

Nebojša Tomašević
Osuđeni diler droge uhapšen na granici

Orašje - Državljanin Njemačke Draženko Divković (31), rođen u Tuzli, koji je u Crnoj Gori osuđen na sedam godina zatvora zbog šverca 15 kilograma heorina, uhapšen je 2. avgusta na međunarodnom graničnom prelazu Orašje u BiH.

Njemu je poslije saslušanja u Sudu BiH određen ekstradicioni pritvor od 18 dana.

Divkovića su 2. avgusta oko 16.30 časova uhapsili pripadnici jedinice Granične policije   u Orašju prilikom ulaska u BiH kada su otkrili da je za njim raspisana Interpolova crvena potjernica na osnovu zahtjeva Suda u Podgorici u Crnoj Gori koji ga je 2008. godine osudio na sedam godina zatvora  zbog učešća u organizovanoj grupi koja se bavila međunarodnim švercom heroina.

Divković je u vrijeme izricanja presude bio u bjekstvu i nije se javio na izdržavanje kazne.

On će biti izručen Crnoj Gori koja ga potražuje nakon što vlasti te zemlje podnesu zahtjev Ministarstvu pravde BiH. Njega je 26. decembra 2008. godine osudilo Specijalizovano odjeljenje za organizovani kriminal Suda u  Podgorici  na sedam godina godina zatvora zbog šverca oko 15 kilograma heroina. Krivično djelo počinio je zajedno sa  Milošem Đukićem  iz Danilovgrada  u Crnoj Gori  koji je takođe osuđen na kaznu zatvora.

Prema toj presudi,  Divković i Đukić su u dogovoru sa Slavišom  Bjeloševićem iz Dervente u BiH švercovali oko 15 kilograma heroina tokom 2005. godine. Navodi se da su Divković, Ćukić i Bjelošević bili članovi međunarodne kriminalne grupe kojoj je pripadalo još nekoliko nepoznatih članova.

Navodi se da su  oni radi prodaje iz Crne Gore prenosili 15 kilograma heroina, a planirali su  da se ovim poslom bave  duže vrijeme i u međunarodnim razmjerama.

Automobil "reno 19"  u kojem je pronađena droga kupio je Divković 5. decembra 2005. godine, a registrovao ga je u Hagenu u Njemačkoj 7. decembra.

Đukić je ovaj automobil uz pomoć  Bjeloševića dovezao iz Dervente preko Šćepan Polja  u Crnu Goru 11. decembra 2005. godine.  Potom je Đukić sa nepoznatim osobama iza tapeta u prtljažniku i oba praga vozila sakrio 30 paketa  u kojima se nalazilo 14.785 grama heroina.

Zatim Đukić je automobil predao Bjeloševiću, koji je krenuo iz Crne Gore da preveze drogu prema Zapadnoj Evropi. Ćukić mu je rekao da se u automobilu  nalazi sakriven heroin i ponudio  mu da drogu preveze u Španiju uz novčanu naknadu, što je ovaj prihvatio. Đukić je uz to Bjeloševiću dao broj telefona na koji je trebalo da mu se javi kada stigne u Barselonu, radi daljih instrukcija oko prevoza i predaje droge.

Poslije toga je Bjelošević  sa drogom prešao  granični prelaz Crne Gore u mjestu Šćepan Polje 13. decembra 2005. godine i krenuo prema Sloveniji gdje je uhapšen kada je pokušao da uđe  na graničnom prelazu Obrežje. Slovenački policajci su tada  zaplijenili drogu i vozilo.

Bjelošević je osuđen u Okružnom sudu u Krškom u Sloveniji na šest godina zatvora zbog  šverca droge, poslije čega mu je produžen pritvor.

Prikrivanje

Prema navodima u presudi,  Draženko Divković je, nakon što je saznao da je Slaviša Bjelošević uhapšen sa heroinom u njegovom automobilu "reno 19" da bi prikrio svoje učešće,  prijavio krađu automobila njemačkoj policiji u Hagenu u januaru 2006. godine.

Navodi se da je on 11, 12. i 13. decembra 2005. godine putem telefona  razgovarao sa saučenicima  Milošem Đukićem i Bjeloševićem. Zbog šverca pomenute droge Bjelošević je osuđen u Sloveniji na šest godina zatvora. Đukić je takođe osuđen na zatvorsku kaznu u Podgorici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana