Oštetio komunalno preduzeće za milion maraka

Nebojša Tomašević
Oštetio komunalno preduzeće za milion maraka

Tuzla - Bivši pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove Javnog komunalnog preduzeća "Komunalac" u Tuzli Mirza Bajić (55) optužen je da je ovo preduzeće oštetio za 1.039.000 maraka.

Protiv njega je u Kantonalnom sudu u Tuzli potvrđena optužnica koja ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja. Bajića terete da je krivično djelo počinio od 2003. do 2008. godine, dok je obavljao poslove pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove u "Komunalcu".

Prema navodima u optužnici, Bajić nije odgovorno obavljao svoje službene dužnosti jer nije pratio i analizirao stanje duga većeg broja pravnih lica koji se konstantno povećavao.

- On nije naložio sravnjenje duga i potraživanja tih kupaca usluga. Na taj način nije kontrolisao rad knjigovođe i dobavljača u "Komunalcu", koji je zaključio više stotina višestranih kompenzacija. Na osnovu toga su potraživanja "Komunalca" neosnovano naplatila dva preduzeća s područja Tuzlanskog kantona iako prema njima nisu imali nikakve obaveze - saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Istakli su da su navedena dva preduzeća neosnovano naplatila potraživanja "Komunalca" u iznosu od 1.039.000 maraka. Jedno preduzeće je od 2003. do 2008. godine naplatilo potraživanja "Komunalca" u iznosu od 727.000 maraka, a drugo oko 312.000 maraka. Knjigovođa u "Komunalcu", čiji je rad direktno nadzirao optuženi, preminuo je 2008. godine.

Iz Tužilaštva TK je saopšteno da se neće sprovoditi istraga protiv direktora "Komunalca" iz pomenutog perioda. Ta odluka je donesena jer prema statutu preduzeća direktor je mogao da prenese ovlašćenja za određene poslove drugim zaposlenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana