Oslobođeno 19 osoba optuženih za krađu šume

Goran Obradović
Oslobođeno 19 osoba optuženih za krađu šume

Istočno Sarajevo - U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu oslobođeno je 19 osoba koje su bile optužene za krađu šume na području Šumskog gazdinstva "Jahorina - Pale" zbog nedostatka dokaza.

Grupa od 19 osoba iz Mokrog bila je optužena da je nezakonitom sječom nanijela štetu preduzeću "Šume Srpske" u iznosu od 2,1 milion maraka.

Optužnicom Daliboru i Darku Janjiću te Maksimu Lizdeku na teret je stavljena zloupotreba položaja i pranje novca.

Optuženi su Darko Janjić, vlasnik pilane "D-Janjić" iz Mokrog, njegov brat te rejonski šumar Maksim Lizdek, a navedeno je da su sječom šume i njenom prodajom zaradili oko 850.000 maraka, a taj novac su podijelili i potrošili.

Prema optužnici, oni su od septembra 2006. do aprila 2010. u rejonu Sitnica u sklopu ŠG "Jahorina", bespravno posjekli 5.725 stabala, a preprodajom je stečena protivpravna korist od 850.000 maraka. Osim pomenutih, optuženo je još 15 osoba i svi su oslobođeni.

Tokom sudskog postupka, koji je trajao više od godinu, izvedeni su dokazi i dostavljene izjave svjedoka saradnika koji su učestvovali u bespravnoj sječi šume u kojima je navedeno da su sa šumarom Maksimom Lizdekom 2006. dogovarali bespravnu sječu šume.

Posječena građa izvlačena je volovima i traktorima do kamiona dizalice u vlasništvu Dalibora Janjića. Građa je potom rezana i mjerena, a cijena kubika trupaca iznosila je 100 maraka. Lizdeku, Janjiću i drugima blokirana je imovina u vrijednosti od oko 850.000 maraka.

Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo će uložiti žalbu na ovu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana