Oslobođeni optužbi za krađu šume na području Šumskog gazdinstva Jahorina - Pale

Nebojša Tomašević
Oslobođeni optužbi za krađu šume na području Šumskog gazdinstva Jahorina - Pale

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu kojom je 19 osoba koje su bile optužene za krađu šume vrijedne 2,1 milion maraka na području Šumskog gazdinstva "Jahorina - Pale" oslobođeno usljed nedostatka dokaza.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović je kazala da je vijeće odbacilo žalbe tužilaštva na prvostepenu presudu kao neosnovane.

Grupa od 19 osoba iz Mokrog bila je optužena da je nezakonitom sječom nanijela štetu preduzeću "Šume Srpske" u iznosu od 2,1 milion maraka. Kao organizatori nelegalne sječe bili su optuženi Dalibor i Darko Janjić te Maksim Lizdek. Njih je optužnica teretila za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i pranje novca.

U optužnici je bilo navedeno da su optuženi Janjić, vlasnik pilane "D-Janjić" iz Mokrog te njegov brat i rejonski šumar Lizdek sječom šume i njenom prodajom zaradili oko 850.000 maraka, a taj novac su podijelili i potrošili.

Prema optužnici, oni su od septembra 2006. do aprila 2010. u rejonu Sitnica u sklopu ŠG "Jahorina", bespravno posjekli 5.725 stabala, a preprodajom je stečena protivpravna korist od 850.000 maraka. Osim pomenutih, bilo je optuženo  još 15 osoba da su navodno učestvovali u nelegalnoj sječi šume. Tokom sudskog postupka, koji je trajao više od godinu, izvedeni su dokazi i dostavljene izjave svjedoka saradnika koji su učestvovali u bespravnoj sječi šume. U tim izjavama bilo je navedeno da su oni sa šumarom Lizdekom 2006. dogovarali bespravnu sječu šume. Posječena građa izvlačena je volovima i traktorima do kamiona dizalice u vlasništvu Dalibora Janjića. Građa je potom rezana i mjerena, a cijena kubika trupaca iznosila je 100 maraka. Lizdeku, Janjiću i drugima bila je blokirana  imovina u vrijednosti od oko 850.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana