Oslobođen optužbi za podstrekavanje na iznudu

Nebojša Tomašević
Oslobođen optužbi za podstrekavanje na iznudu

Banjaluka - Izet Karić (42) iz Tuzle danas je u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen optužbi da je podstrekao Gorana Ćulaju da za njega iznudi 6.500 maraka od Hamida Čauševića.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Olga Pantić.

Obrazlažući presudu Pantićeva je istakla da tužilaštvo nije dokazalo da je Karić počinio krivično djelo za koje se tereti.

Optužnicom se Kariću stavljalo na  teret da je u drugoj polovini decembra 2004. godine putem telefona pozvao Ćulaju i od njega tražio da posjeti Hamida Čauševića zbog duga od 6.500 maraka. U optužnici se navodi da je poslije njegovog poziva Ćulaja 28. decembra zajedno sa Davorom Došenom otišao kući Čauševića i poručio njegovoj supruzi Jasminki da mu se on javi i dao joj broj telefona.

- Kada je Čaušević poslije određenog vremena pozvao Ćulaju, on mu je rekao da dođe u kafić "Pink panter" u banjalučkom naselju Petrićevac. Osim Ćulaje u kafiću su bili Boško Kutić i još četiri nepoznata lica. Oni su u razgovoru Čauševiću zaprijetili da će mu iskopati oči i zapaliti njega i porodicu te da bude pametan da vrati dug prema Kariću. Tada je Ćulaja rekao Čauševiću da za jedan dan donese 2.000 evra, a poslije toga za dva ili tri dana preostali dug i zaprijetio mu ponovo - navedeno je u presudi.

Zbog ovog slučaja Ćulaja i Kutić su ranije osuđeni. Ćulaja je osuđen na osnovu priznanja krivice.

Goran Ćulaja je kao svjedok odbrane Karića potvrdio da ga je Karić zamolio da ode do Čauševića. Rekao je da mu niko nije tražio da  počini iznudu već da je on sve uradio na svoju ruku.

Karićev branilac, advokat Đorđe Stojaković je kazao da je očekivao ovakvu presudu i da je zadovoljan.

- Drugačije nije ni moglo biti jer je moj branjenik Ćulaju zamolio da Čauševiću kaže da se javi. Nije tražio da on iznuđuje novac - kazao je Đorđe Stojaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana