Osam godina zatvora zbog ubistva novorođenčeta

Nebojša Tomašević
Osam godina zatvora zbog ubistva novorođenčeta

Banjaluka - Goran Mauna (39) iz Gradiške, koji je optužen za teško ubistvo svog tek rođenog djeteta, zaključio je sporazum o priznanju krivice sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom kojim je predviđeno da bude osuđen na osam godina zatvora.

Vijeće banjalučkog Okružnog suda, kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić, prihvatilo je sporazum. Sudija Pantić objavu presude zakazala je za sutra.

Mauna se tereti da je 29. februara ove godine primorao suprugu Đuju Mauna da se porodi u štali kod njihove kuće u Elezagićima kod Gradiške, a zatim je usmrtio tek rođeno dijete. Navodi se da je on nakon što se Đuja porodila žensko novorođenče stavio u plastičnu kantu napunjenu vodom u kojoj se ugušilo.

Mauna je poslije toga uzeo kantu u kojoj se nalazio leš novorođenčeta i odnio ga iza štale, gdje ga je zakopao u rupu, koju je prije toga iskopao. Potom je rupu prekrio sijenom, da ne bi bilo uočljivo da je tu nešto zakopano.

Okružni tužilac Biljana Janković kazala je juče da su prilikom zaključivanja sporazuma uzeli u obzir nekoliko olakšavajućih okolnosti.

- Mauna je od početka priznao krivično djelo i detaljno opisao šta se desilo. Nije osuđivan i pokazao je iskreno kajanje. Otac je šestoro djece kojima je obezbijedio svojim radom koliko-toliko pristojan život - kazala je Jankovićeva.

Dodala je da je zbog toga predloženo da sud Mauni izrekne kaznu manju od zakonskog minimuma od deset godina.

Advokat Dušan Ristić kazao je da je Mauna shvatio da je učinio veliku grešku, da se kaje. Ristić je kazao da njegov branjenik moli da bude upućen na izdržavanje kazne prije pravosnažnosti presude. Optuženi Goran Mauna istakao je da se kaje i kroz plač je rekao da bi najradije volio da je on mrtav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana