Optuženi za iznudu negirali krivicu

Nebojša Tomašević
Optuženi za iznudu negirali krivicu

Banjaluka - Četvorica optuženih za iznudu 55.000 maraka negirali su krivicu u utorak u banjalučkom Okružnom sudu.

Za ovu iznudu terete se Đorđe Ćulum, Andrija Čivčić  iz Banjaluke, Vinko Knežević iz Kneževa i Danko Kajganić iz Doboja koji se brane sa slobode.

Oni su pred sudijom za prethodno saslušanje Draganom Aćićem izjavili da nisu krivi.

Prema optužnici oni se terete da su S. S. i njegovoj majci S. R. pozajmili 32.000 maraka sa kamatom od 15 do 20 odsto. Potom su na osnovu toga od januara do septembra 2008. godine na ime kamata uzeli 55.000 maraka. Navodi se da su optuženi od njih tražili da im osim toga još vrate 115.000 maraka kao dug.

U optužnici se navodi da su oni S. S. više pita pozivali telefonom i prijetili zbog toga što ne vraća rate na vrijeme. Navodi se da je Ćulum 30. septembra 2008. godine putem telefona pozvao S. R. i rekao da do 2. oktobra 2008. godine mora da vrati sav novac jer će da napravi lom u njenom frizerskom salonu. Pozivao je i Čivičić i kazao da mora poštovati dogovor jer to traže i drugi ljudi.

Navodi se da je Knežević pozajmio S. S. 13.000 maraka, Ćulum devet hiljada, Kajganić četiri hiljade, a Čivčić šest hiljada maraka.

Optužnicu protiv njih podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo 9. aprila ove godine.

Prema Krivičnom zakonu RS za djelo koje je stavljeno na teret optuženima može se izreći kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Branioci optuženih advokati Miroslav Mikeš i Mirko Dabić istakli su da u ovoj fazi krivičnog postupka  neće iznositi nikakvu odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana