Optuženi se hvalio da je ubio srpskog civila

Nebojša Tomašević
Optuženi se hvalio da je ubio srpskog civila

Banjaluka - Policajac MUP-a Srednjobosanskog kantona Dževad Zec (46) iz Zenice, koji je optužen za ratni zločin, hvalio se tokom 1992. godine da je ubio Slavu Vasiljevića, rekao je u banjalučkom Okružnom sudu svjedok tužilaštva Borislav Vasiljević.

Vasiljević je ovo kazao na početku suđenja Zecu kojeg banjalučko Okružno tužilaštvo tereti da je 19. juna 1992. godine hicima iz automatske puške usmrtio Slavu Vasiljevića u selu Staza u zaseoku Vasiljevići kod Kotor Varoša. U optužnici se navodi da je tog 19. juna u večernjim časovima Zec došao na njivu vlasništvo Boje Vasiljević u blizini Slavine kuće. Tada je rafalom iz puške i usmrtio Slavu Vasiljevića koji je bio na pragu kuće.

Borislav Vasiljević je istakao da je Zeca čuo kada je kazao da je ubio Slavu. On je pojasnio da je tada bio u zarobljeništvu u selu Večići kod Kotor Varoša.

- Oca Mirka i mene su poslije određenog vremena od ubistva Slave zarobili ljudi iz Večića. Kada su nas doveli u selo, mog oca su Sulejman Bečulić i Rukib Hibić pitali zašto je ubio Slavu. Tada je prišao Zec i kazao: "Nemojte maltretirati ljude, ja sam ubio Slavu. Pucao sam iz Bojine njive - rekao je svjedok Vasiljević.

Dodao je da je Zec još objasnio da je Slavu ubio jer je navodno izvidio njihove rovove i to javio vojsci.

Vasiljević je kazao da je prije rata sa optuženim Zecom bio u dobrim odnosima i da ga on nije tukao i maltretirao u zarobljeništvu. Drugi svjedok tužilaštva Milenko Vasiljević ispričao je u sudu da je u junu 1992. godine nakon što je ranjen u blizini sela Staza i zaseoka Vasiljevići vidio optuženog Zeca kako pretrčava put sa puškom u ruci.

- Išao sam u Vasiljeviće po oca, strinu i njenu djecu. Kada smo se vraćali, iz šume je nekoliko osoba pucalo na nas i ranilo strinu i mene. Kasnije sam vidio optuženog kako pretrčava i odlazi u šumu - kazao je Milenko Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana