Odbrana Zečevića traži oslobađanje, tužilaštvo dužu kaznu

Agencije
Odbrana Zečevića traži oslobađanje, tužilaštvo dužu kaznu

Sarajevo - Odbrana Saše Zečevića, optuženog za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, zatražila je u žalbi na prvostepenu presudu da presuda bude ukinuta ili preinačena i njihov klijent oslobođen krivice, dok je Tužilaštvo BiH zatražilo dužu zatvorsku kaznu, prenosi Birn.

Saša Zečević je prvostepenom presudom osuđen na 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama.

Branilac Radovan Stanić rekao je da je prvostepenom presudom utvrđeno da je Zečević bio na mjestu razdvajanja i učestvovao u strijeljanju muškaraca, i to na osnovu iskaza dva svjedoka.

Zbog toga odbrana insistira da se saslušaju svjedok K-15, koji nije mogao svjedočiti, i Darko Mrđa, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, koji je 2004. osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenog 21. avgusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Zečević je u junu 2012. proglašen krivim za učešće u ubistvu oko 200 bošnjačkih civila izvršenom 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama.

Na početku žalbenog postupka, Zečević je sa Tužilaštvom BiH postigao sporazum, kojim je predložena kazna između 10 i 13 godina zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH je odbilo sporazum, uz obrazloženje da predložena krivična sankcija nije adekvatna težini počinjenog djela.

Prvostepenom presudom, zajedno sa Zečevićem, na 23 godine osuđen je Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbi.

Branilac optuženog Zečevića je napomenuo Apelaciono vijeće da prilikom razmatranja žalbi ima u vidu i odluku Suda u Strazburu u vezi sa primjenom krivičnog zakona.

"Nije jasno u presudi Zečeviću zašto je primijenjen krivični zakon BiH", rekao je Stanić.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana