Odbrana zatražila oslobađaju presudu za Turkovića

Agencije
Odbrana zatražila oslobađaju presudu za Turkovića

Sarajevo - Odbrana Zijada Turkovića, optuženog za organizovani kriminal i više ubistava, zatražila je od Suda BiH tokom iznošenja završnih riječi oslobađajuću presudu.

Advokat Fahrija Karkin, koji zastupa Turkovića, smatra da je došlo do niza povreda postupka, poput nezakonitosti Sudskog vijeća i Tužilaštva, čije je izuzeće odbrana tražila, te isključenja javnosti iz sudnice tokom svjedočenja zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera.

Protiv njega bi trebao biti, kako je Karkin predložio, otvoren krivični postupak koji će dokazati da je više puta tokom svjedočenja slagao, prenijeli su federalni mediji.

Izlaganja odbrana optuženih članova zločinačke organizacije Zijada Turkovića biće nastavljena sutra.

Sud BiH potvrdio je 16. juna 2011. godine optužnicu u predmetu „Zijad Turković i drugi", koja Turkovića tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, iznuda, pranje novca, ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Optuženi Saša Stjepanović se tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima - neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, a optuženi Nijaz Zuban za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: zločinačka organizacija i razbojništvo.

Optužnica Muamera Zahitovića tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda, pranje novca, dok se Hilmija Mašović tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija i iznuda.

Milenko Lakić se tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima - zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo i teško ubistvo.

Optuženi Fadil Aljović se tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija i ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana