Odbrana Radišića traži ukidanje presude

Nebojša Tomašević
Odbrana Radišića traži ukidanje presude

Banjaluka - Branioci Mile Radišića i još trojice osuđenih na ukupno deset godina zatvora u slučaju "Medicinska elektronika"(ME) zatražili su od Vrhovnog suda Republike Srpske da ukine prvostepenu presudu izrečenu u banjalučkom Okružnom sudu u novembru prošle godine.

Specijalni tužilac RS Goran Glamočanin smatra da su žalbe neosnovane i zatražio je od vijeća Vrhovnog suda da ih odbije.

Prvostepenom presudom Radišić je osuđen na tri godine, a Dragan Cerovac, koji je obavljao funkciju šefa Odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti u IRB RS, na tri godine i šest mjeseci zatvora. Bivši direktor ME Željko Katalina osuđen je na tri godine, a bivši radnik IRB-a i član Upravnog odbora ME Nikica Bajić na šest mjeseci zatvora zbog manipulacije cijenama akcija ME.

Radišićev advokat Mirko Dabić je istakao da presuda nije utemeljena na činjenicama i da je zasnovana na nezakonitim dokazima. Prema navodima u presudi, Radišić je podstrekao Cerovca, Katalinu i Bajića da počine zloupotrebu i manipulišu cijenama akcija ME kako bi on što jeftinije kupio ovo preduzeće. Radišić i ostali su po prethodnom dogovoru u više navrata manipulisali akcijama i stvarali privid trgovanja kako bi snizili pojedinačnu vrijednost akcije. Oni su na taj način snizili cijenu akcije sa 0,45 na 0,05 maraka po akciji. Na osnovu toga Radišić je po nižim cijenama od realnih kupio 34 odsto kapitala ME za oko 180.000 maraka i tako oštetio budžet RS za 1.143.187 maraka.

Presudom je poništen ugovor kojim je Radišić kupio akcije "Medicinske elektronike" te je naloženo da se vrate u vlasništvo Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana