Odbrana: Kaznu za Konstantina Savića ne traži ni sudija zbog navodnog napada

Nebojša Tomašević
Odbrana: Kaznu za Konstantina Savića ne traži ni sudija zbog navodnog napada

BANjALUKA - Odbrana Konstantina Savića, pravnika iz Teslića, koji je optužen za napad na sudiju i javnog tužioca, ustvrdila je na završnom ročištu da ono što je on, kako piše u optužnici, uradio nije krivično djelo i da njegovo kažnjavanje ne traži ni sudija koju je navodno spriječio da obavi posao.

Republički tužilac Dragica Glušac ipak tvrdi da ima dovoljno dokaza te je zatražila da ga sud ovaj put osudi po zakonu.

Ovim iznošenjem završnih riječi odbrane i optužbe u banjalučkom Okružnom sudu okončano je ponovljeno suđenje Saviću, a izricanje presude zakazano je za 31. jul. On je u prvostepenom postupku bio oslobođen optužbi da je ometao sudiju u obavljanju sudijske dužnosti, a tu presudu ukinuo je Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje.

Branilac Marjan Savić u ponovljenom suđenju je iznoseći završnu riječ istakao da tužilaštvo nije dokazalo da je njegov klijent počinio krivično djelo te da ga treba opet osloboditi.

- Sudija Jelena Filipović, koju je prema optužnici navodno napao Konstantin Savić, ne traži krivično gonjenje ni odštetu i troškove. Na sudu je izjavila da se nije osjetila ugroženom radnjama optuženog - rekao je drugi branilac Rade Savić.

Optuženi Konstantin je istakao da mu nije bila namjera da ometa sudiju u radu i da tužilaštvo nije ni dokazalo tu činjenicu. Naglasio je da je želio da zaštiti klijenta koju mu je dao punomoć.

Prema optužnici Konstantin Savić je 23. novembra 2020. godine spriječio i omeo sudiju Osnovnog suda u Tesliću Jelenu Filipović u vršenju sudijske dužnosti prilikom obavljanja uviđaja na licu mjesta, radi ometanja posjeda.

Kako je navedeno u optužnici, on je došao do parcele te je odbio da se udalji kada ga je sudija upozorila da ne može da bude prisutan, jer je u istom predmetu predložen za svjedoka.

- Optuženi Savić je tada izjavio da će se udaljiti pod prinudom, ako tako sudija naloži i da se nalazi na privatnom posjedu i da ne treba da se udalji zbog toga što je ovlaštenik E. S. Kazao je da ne želi da sud narušava privatni posjed i vlasništvo, a zatim nakon što je postupajući sudija vještaku iz Banjaluke naložila da pristupi, nije dozvolio da vještak izvrši radnju dokazivanja vještačenje - stoji u optužnici.

Dodaje se da je optuženi Savić odbio da se pomjeri da bi vještak mogao da obavi posao te je izjavio da ne dozvoljava da se pristupi na parcelu, čime je spriječio i omeo postupajućeg sudiju u vršenju sudijske dužnosti.

Kandidat za načelnika

Konstantin Savić je postao poznat 2016. godine kada se kandidovao za načelnika opštine Teslić. On je tokom predizborne kampanje obećao da će otpustiti svu administraciju koja je stranački zaposlena. Tada nije dobio dovoljno glasova, ali se i 2020. godine kandidovao za načelnika opštine i opet nije imao uspjeha. Savić je bio optuživan i za lažnu prijavu da se u Srednjoškolskom centru “Jovan Dučić” nalazi bomba i na sudu je oslobođen optužbi usljed nedostatka dokaza. Kasnije je na Ustavnom sudu BiH dobio presudu da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, zbog čega je Vlada Srpske bila obavezana da mu isplati 1.000 KM i zateznu kamatu na ime naknade nematerijalne štete zbog kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku uz obavezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana