Odbrana čelnika GRAS-a tražila izuzeće sudije

Sanja Amidžić
Odbrana čelnika GRAS-a tražila izuzeće sudije

Sarajevo - Suđenje bivšim čelnicima preduzeća GRAS iz Sarajeva Ibrahimu Jusufraniću i Borislavu Petroviću, optuženim za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, te falsifikovanje službenih isprava, odgođeno je juče u sarajevskom Kantonalnom sudu jer je Tužilaštvo tražilo izuzeće predsjednika Sudskog vijeća Indire Jahić.

Tužilac Berina Alihodžić zatražila je izuzeće sudije jer je Tužilaštvo od Federalne uprave policije naknadno dobilo dokumentaciju iz koje se vidi da je Izedin Jahić, suprug predsjednika Sudskog vijeća, bio radnik GRAS-a u vrijeme kada je Jusufranić bio na čelu ovog preduzeća.

- On je bio radnik GRAS-a u periodu kada je Jusufranić u ovom preduzeću imao uticaj. Iz dobijene dokumentacije vidi se da je optuženi potpisao ugovor o radu za Izedina Jahića i primio ga na posao. Zbog ovoga bi Jahić mogao osjećati dug prema optuženom koji bi se mogao odraziti u procesu. Pored toga, Jahić je bio u radnom odnosu u vrijeme dok je Petrović radio s njim, tako da između njih postoji veza - kazala je Alihodžić.

Ona je dodala da je Jusufranić u radni odnos primio i najbližeg člana porodice sudije Jahić, što može dovesti u sumnju nepristrasnost predsjednika Sudskog vijeća.

Sudija Jahić nakon ovoga prihvatila je zahtjev tužioca i priložene dokaze, te kazala da će sud naknadno donijeti odluku o njenom izuzeću. Jusufranić se tereti da je u vrijeme svog mandata kupio autopraonice za preduzeće GRAS, a koje nikada nisu iskorišćene, čime je ovo preduzeće oštetio za više od milion maraka. Petrović je optužen da je osnovao firmu koja je trebalo da bude sestrinska firma kompanije "Hellner and More", a koja se bavila marketingom, te poslovala samo s GRAS-om, koji joj je po izuzetno povoljnim uslovima prodavao oglasni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana