Odblokirane akcije Agrokopa u Šećerani

Nebojša Tomašević
Odblokirane akcije Agrokopa u Šećerani

Banjaluka - Vijeće banjalučkog okružnog suda juče je na nastavku suđenja Zoranu Ćopiću (42) i Dragi Nižolu iz Banjaluke, koji su optuženi za pranje novca, ukinulo zabranu knjiženja akcija Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine u vlasništvo "Agrokopa" iz Banjaluke.

Prema ovoj odluci vijeća, na snazi ostaje zabrana raspolaganja imovinom, odnosno njenom prodajom. Sa ovom odlukom složio se i specijalni tužilac Slobodan Ćelić.

Pravni zastupnik preduzeća "Agrokop" advokat Faik Muhić kazao je da je odluka vijeća omogućila da se može izabrati Upravni odbor Šećerane te da ona može početi da radi.

Tokom suđenja juče je vještak specijalnog tužilaštva Maida Velić kazala da je "Agrokop", čiji je većinski vlasnik Ćopić, od inostranih partnera od 2008. do 2010. godine primilo avanse bez pokrića u milionima maraka. Prema njenim riječima, preduzeće je od 2008. do kraja 2010. godine od ino partnera među kojima su of-šor kompanije "Lafino trejd", "Metaniko" i "Alpis plus" iz Beograda primilo 8.521.078 maraka avansa za koji nisu realizovani poslovi. Naglasila je da je u tom periodu "Agrokop" od 12 inostranih kompanija primio oko 2,5 miliona maraka bez ikakvog pokrića.

Ovo je ponovljeno suđenje Ćopiću i Nižolu koji su bili osuđeni. Prvostepenom presudom u banjalučkom Okružnom sudu Ćopić je bio osuđen na pet godina zatvora, a Nižol na četiri mjeseca. Presudu je ukinuo Vrhovni sud RS. Prema navodima u prvostepenoj presudi, Ćopić je od 2008. do polovine 2010. godine oprao veću količinu novca koji je stečen prodajom droge narko-bosa Darka Šarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana