Odbijeni transkripti Ćopićevih razgovora iz Srbije

Nebojša Tomašević
Odbijeni transkripti Ćopićevih razgovora iz Srbije

Banjaluka - Vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske na ponovljenom suđenju Zoranu Ćopiću (47) i direktoru preduzeća "Aviorent" Dragi Nižolu, optuženim za pranje novca narko-bosa Darka Šarića, odbilo je da kao dokaz prihvati razgovore između Ćopića, Šarića i drugih, a koji su snimljeni u Srbiji.

Vijeće je juče prihvatilo ostale dokaze izvedene u prvostepenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu, nakon čega su tužilaštvo i odbrana iznijeli završne riječi. Specijalni tužilac Slobodan Ćelić zatražio je osuđujuću presudu i oduzimanje nelegalno stečene imovine, među kojima i akcija u Fabrici šećera u Bijeljini. Advokati Mirko Dabić i Živko Bojić zatražili su da Ćopić i Nižol budu oslobođeni jer nema dokaza za njihovu krivicu. Vijeće je izricanje presude zakazalo za 24. januar.

Ćopić je u banjalučkom Okružnom sudu 18. jula prošle godine bio osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog pranja novca zarađenog prodajom droge, a Nižol na dva mjeseca zatvora zbog pomaganja Ćopiću. Presuda im je izrečena tokom ponovljenog suđenja nakon što je Vrhovni sud RS 11. decembra 2012. ukinuo presudu od 2. avgusta 2012. godine. Jedan od razloga što je vijeće tu presudu odbacilo bili su transkripti telefonskih razgovora između optuženog Ćopića, Šarića i drugih koji su snimljeni u Srbiji. Međutim, na ponovljenom suđenju prošle godine Okružni sud je prihvatio kao dokaz sporne transkripte. Prema navodima u prvostepenoj presudi banjalučkog Okružnog suda, Ćopić je od 2008. do polovine 2010. godine veću količinu novca stečenog prodajom droge narko-bosa Darka Šarića ubacio u privredne tokove RS kako bi prikrio njegovo porijeklo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana