Odbijen zahtjev odbrane za rekonstrukciju nesreće

Nebojša Tomašević
Odbijen zahtjev odbrane za rekonstrukciju nesreće

Banjaluka - Zahtjev odbrane optuženog Dalibora Račića (29) iz Laktaša za rekonstrukciju saobraćajne nesreće u kojoj je 31. decembra prošle godine poginula pješak Svetlana Divac (32) iz Glamočana odbilo je Vijeće banjalučkog Okružnog suda, kojem je predsjedavala Vesna Stanković-Ćosović.

 

Sudija je istakla da je zahtjev neosnovan, jer se rekonstrukcijom ne bi dokazalo ništa za šta već ne postoje dokazi.

Račić se tereti da je upravljao "opel astrom" pijan, sa 1,81 promilom alkohola u krvi, neprilagođenom brzinom od 98,5 kilometara na čas u Glamočanima kod Banjaluke, udario pješaka Svetlanu Divac i usmrtio je. U optužnici se navodi da je na mjestu nesreće dozvoljena brzina bila 50 kilometara na čas, a da je put bio mokar i klizav i bila je magla.

Advokat Milan Romanić najavio je da će predložiti da budu saslušani optuženi Račić,  vještak saobraćajne struke Vojislav Subotić i vještak neuropsihijatar Bogdan Stojaković.

On smatra da vještaci tužilaštva, saobraćajne i hemijsko-biološke struke nisu pravilno uradili nalaze.

- Nalaz vještačenja alkohola u krvi je nepotpun, jer nije uzet urin na analizu - rekao je Romanić.

Vještak tužilaštva saobraćajne struke Milenko Svjetlanović ranije je kazao da vozač "opela" Račić prilikom udara u pješaka nije kočio.

- Poslije udara pješak je odbačen 46 metara naprijed u pravcu kretanja automobila. Prije udara u pješaka vozilo se zanijelo, prešlo na lijevu stranu i udarilo u pješaka, koji je bio na razdjelnom ostrvu, a zatim se odbilo u stub rasvjete, udarilo u drvo i sletjelo s puta - kazao je vještak Svjetlanović.

On je dodao da su propusti vozača neprilagođena brzina, kao i stanje pijanstva.

Optuženi Dalibor Račić je na sudu kazao da se u optužnici nigdje ne pominje drugi automobil, koji mu je to veče išao u susret, a koji je, navodno, pokušao da izbjegne.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana