Obnovljeno suđenje Željku Ivanoviću

Agencije
Obnovljeno suđenje Željku Ivanoviću

Sarajevo - Pred Apelacionim vijećem Suda BiH 28. januara počeće obnovljeno suđenje Željku Ivanoviću koji je u aprilu prošle godine osuđen na 13 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici - dogovoreno je na statusnoj konferenciji. Apelaciono vijeće ukinulo je presudu Ivanoviću i odredilo održavanje novog pretresa.

Tužilaštvo smatra da u obnovljenom postupku nije potrebno izvođenje novih dokaza, već reprodukovanje iskaza koji je zaštićeni svjedok I-3 dao na prvostepenom suđenju, kao i čitanje zapisnika sa saslušanja osumnjičenih Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića, javlja Birn.

Odbrana nije imala primjedbe na prijedlog Tužilaštva, ali je od Apelacionog vijeća tražila da ponovo ispita zaštićenog svjedoka I-3, navodeći da je on "ključni svjedok", koji je pred Sudom BiH iskaze davao više puta.

"Nakon što je izašao iz zatvora i odslužio kaznu, ovaj svjedok je otišao u Srbiju, gdje sada živi. Od njega imam potvrdu da hoće da svjedoči putem video-linka, jer, kako je rekao, u BiH više nikad neće kročiti. Napominjem da su iskazi ovog svjedoka u odnosu na optuženog Ivanovića dosta kontradiktorni i da je krajnje vrijeme da I-3 kaže šta je istina", rekao je advokat optuženog Petko Pavlović.

Tužilaštvo se usprotivilo ovom prijedlogu, smatrajući da je svjedok I-3 iskaze davao i kao svjedok Tužilaštva, ali i kao svjedok odbrane, te da bi njegovo ponovno ispitivanje bilo "čisto gubljenje vremena".

Apelaciono vijeće će odluku o svjedočenju I-3 donijeti naknadno.

Ivanović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Republike Srpske u Šekovićima, nepravosnažnom presudom je proglašen krivim da je učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka koji su u julu 1995. pokušavali kroz šumu pobjeći iz Srebrenice, te sprovođenju zarobljenika u skladište Zadruge u mjestu Kravica kod Bratunca, znajući da će biti ubijeni.

Kako je navedeno u presudi, koju je Apelaciono vijeće ukinulo, Ivanović je 13. jula 1995. godine izašao iz stroja formacije koja je pucala u zarobljenike te prošao iza skladišta s namjerom da onemogući bijeg zatočenika kroz prozore.

Ivanovića će tokom obnovljenog postupka zastupati Pavlović, advokat kojeg je Sud BiH odobrio kao branioca po službenoj dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana