Obnovljeno suđenje u predmetu Pekez i ostali

Agencije
Obnovljeno suđenje u predmetu Pekez i ostali

Sarajevo - Sud BiH zakazao je za 16. decembar početak obnovljenog suđenja u predmetu "Pekez i ostali", koji su juče pušteni na slobodu nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažne presude smatrajući da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH bila na štetu optuženih.

Zbog ratnog zločina počinjenog na području opštine Jajce osuđeni su Milorad Savić na 21 godinu zatvora, Mirko /Špire/ Pekez na 14 godina i Mirko /Mile/ Pekez na 29 godina.

Prema odlukama Ustavnog suda BiH, trebalo je da bude primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, kao blaži u odnosu na počinioca krivičnog đela, prenio je Birn.

Sud BiH pustio je juče na slobodu Slobodana Jakovljevića, Branislava Medana i Petra Mitrovića, osuđene na 28 godina zatvora, te Aleksandra Radovanovića i Brana Džinića koji su dobili 32 godine zatvora, kao i Milenka Trifunovića osuđenog na 33 godine zatvora zbog ratnog zločina.

Na slobodu je pušten i Nikola Andrun, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Sud BiH je naveo da im nisu određene mjere zabrane, te da će u ovim predmetima vijeće Apelacionog ođeljenja u okviru drugostepenog postupka donijeti presudu u skladu sa odlukama Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana