Obaranje cijena akcija Medicinske elektronike dogovarano u restoranu

N. T.
Obaranje cijena akcija Medicinske elektronike dogovarano u restoranu

Banjaluka - Bivši radnik Investiciono-razvojne banke i bivši član UO "Medicinske elektronike", optuženi Nikica Bajić, naveo je u izjavi u Specijalnom tužilaštvu RS da je učestvovao u snižavanju cijena akcija ovog preduzeća po uputstvima Dragana Cerovca, a za račun Mile Radišića.

Izjava Bajića, koju je dao 2010. godine, pročitana je juče u banjalučkom Okružnom sudu na nastavku suđenja u slučaju "Medicinska elektronika". U ovom slučaju Radišić, Cerovac, Bajić i bivši direktor ME Željko Katalina optuženi su da su manipulacijama snizili cijenu sa 0,45 na 0,05 maraka po akciji. Na takav način omogućili su da Radišić po nižim cijenama od realnih kupi 34 odsto kapitala ME.

Bajić je u izjavi naveo da ga je Radišić 2009. godine pitao kako da uđe u posjed ME, ali da uloži što manje novca.

- Pošto sam u IRB-u radio sa kreditima, a ne sa hartijama od vrijednosti, upoznao sam ga sa Cerovcem, koji nam se sljedeći put pridružio na kafi. Cerovac je predložio da se krene sa snižavanjem akcija na berzi - rekao je Bajić.

Dalje je naveo da su sve dogovore o tome vodili u kafićima,  ponekad u restoranima "na jagnjetini", a sve je plaćao Radišić. Naveo je da je 2. aprila 2009. godine po nalogu Cerovca otvorio na berzi nalog za kupovinu akcija ME po cijeni od 0,34 marke, a dan kasnije, nalog za prodaju po cijeni od 0,28 maraka po akciji. Bajić je objasnio da je tako počelo snižavanje akcija ME kako bi Radišić kupio preduzeće za što manje novca. Pravobranilaštvo RS dostavilo je sudu novi zahtjev za odštetu u kojem traži da se optuženi oglase krivim i da se od Radišića oduzmu akcije ME koje je stekao krivičnim djelom. U zahtjevu su naveli da u slučaju da to sud ne prihvati traže odštetu od optuženih od oko 1,1 milion maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana