Novo suđenje Ćopiću zakazano za 22. januar

Nebojša Tomašević
Novo suđenje Ćopiću zakazano za 22. januar

Banjaluka - Novo suđenje Zoranu Ćopiću (47), koji je u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog pranja novca zarađenog prodajom droge narko-bosa Darka Šarića, zakazano je za 22. januar u Vrhovnom sudu RS.

Na optuženičku klupu u Vrhovnom sudu sješće i direktor preduzeća "Aviorent" Drago Nižol koji je osuđen na dva mjeseca zatvora zbog pomaganja Ćopiću. Ovo je odlučilo vijeće Vrhovnog suda poslije razmatranja žalbi tužilaštva i odbrane na odluku banjalučkog Okružnog suda poslije ponovljenog suđenja.

U Vrhovnom sudu su rekli da vijeće na osnovu iznesenih žalbi na pogrešno i netačno utvrđeno činjenično stanje u presudi nije moglo da donese pravu odluku.

- S obzirom na to da se prema Zakonu o krivičnom postupku presuda ne može dva puta ukidati. U ovom slučaju već je jednom ukinuta presuda pa je odlučeno da se zakaže novo suđenje - kazala je sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović.

Ćopić i Nižol su po drugi put osuđeni u julu prošle godine poslije ponovljenog suđenja jer je Vrhovni sud RS ukinuo presudu iz decembra 2012. godine i vratio predmet na novo suđenje. Prema navodima u presudi banjalučkog Okružnog suda, Ćopić je od 2008. do sredine 2010. godine veću količinu novca stečenog prodajom droge narko-bosa Darka Šarića ubacio u privredne tokove RS kako bi prikrio njegovo porijeklo. To je uradio zajedno sa više lica, među kojima su direktori banjalučkih preduzeća "Aviorent" Drago Nižol i "Agrokop" Ljubo Mrđen, koji je osuđen na šest mjeseci zatvora. Dio tog prljavog novca upotrijebljen je i za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana