Novac od akcija dobijali u kešu

Nebojša Tomašević
Novac od akcija dobijali u kešu

Banjaluka - Većina od desetak bivših malih akcionara Medicinske elektronike koji su saslušani u svojstvu svjedoka tužilaštva kazali su danas u banjalučkom Okružnom sudu da su dio novca od prodaje akcija dobijali na žiro račune u bankama, dok im je drugi dio isplaćivan na ruke u kancelariji ovog preduzeća.

Oni su, na nastavku suđenja većinskom vlasniku ME Mili Radišiću, te Draganu Cerovcu i Željku Katalini koji se terete za manipulaciju akcijama, objasnili da im je preko računa isplaćen novac u iznosu od pet feninga po akciji, dok su dio novca od 0,35, odnosno 0,40 maraka po akciji dobijali u kovertama. Kazali su da im je rečeno da je taj novac koji su dobijali na ruke razlika između cijene od po pet feninga do tržišne cijene u to vrijeme.

Svjedok tužilaštva Bosa Luketa potvrdila je da je u maju 2009. godine razgovarala s bivšim direktorom ME Željkom Katalina u vezi sa prodajom akcija. Prema njenoj izjavi on joj je rekao da može da proda akcije po cijeni od pet feninga putem brokerske kuće “Fima”, a da će dio novca od po 0,30 maraka po akciji biti naknadno isplaćen.

Dušan Katalina, rođak Željka Kataline, juče je izmijenio iskaz dat u istrazi. On je kazao da je akcije prodao putem brokerske kuće “Fima” i da je za njih dobio samo po pet feniga. Njega je specijalni tužilac Goran Glamočanin podsjetio da je u istrazi rekao da mu je Željko Katalina kazao da će dio novca odnosno pet feninga po akciji dobiti putem brokerske kuće, a  razliku do cijene od po 0,40 maraka  po akciji od njega lično.

Radišić, Katalina, bivši član Upravnog odbora ME, Nikica Bajić i nekadašnji šef Odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti Investiciono razvojne banke RS Dragan Cerovac terete se da su manipulacijama snizili cijene akcija ME sa 0,45 na 0,05 maraka po akciji, kako bi to preduzeće kupio Radišić. Na taj način budžet RS oštetili su za 1,3 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana