Nije vidjela optuženog na mjestu ubistva

Goran Obradović
Nije vidjela optuženog na mjestu ubistva

Banjaluka - Svjedok odbrane Jadranka Gavranović rekla je u banjalučkom Okružnom sudu da je vidjela ubistvo Sejada Sivca u logoru Omarska kod Prijedora, ali da među ubicama nije bilo optuženog Milorada Tadića Brka.

Tadić je optužen da je kao pripadnik rezervnog sastava policije sa još jednim policajcem iz tog grada polovinom jula 1992. godine u logoru Omarska ubio Sejada Sivca iz Prijedora, iako nije pripadao nijednoj oružanoj formaciji.

Gavranovićeva je izjavila da je u logoru Omarska bila zatočena u periodu od 18. juna do 6. avgusta 1992. godine, zajedno sa nevjenčanim suprugom Igorom Kondićem koji je kasnije ubijen i kumom Draškom Lujićem.

- Poznavala sam većinu čuvara, pa sam imala privilegije u odnosu na ostale logoraše. Mogla sam slobodno da hodam  po logoru i bila sam sama smještana u jednoj prostoriji u "bijeloj kući" - rekla je Gavranovićeva.

Ona je dodala da je Sivca poznavala jer su zajedno pohađali školu i da se sjeća dana kada je on ubijen.

- Bilo je to na tada još uvijek državni praznik 27. jul i kroz prozor kuće sam vidjela kako su četiri uniformisane osobe odvele Sivca iza kuće i da su ga tamo tukli šipkama i palicama, te da je on od premlaćivanja i preminuo. Osim njega, toga dana vidjela sam još nekoliko leševa i to je bila svakodnevna pojava u logoru - rekla je Gavranovićeva.

Svjedok Željko Mejakić, koji služi kaznu od 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, rekao je da je on bio šef policijskog obezbjeđenja logora Omarska, a da je Tadić bio njegov vozač.

- Toga dana kada je počinjeno ubistvo rano ujutro sam pozvao Tadića da me vozi u Prijedor na sastanak oko zatvaranja logora i on je došao i odvezao me. Dok sam bio na sastanku, on je bio u mehaničarskoj radnji i čekao me. Poslije toga smo otišli u Omarsku i tamo sam čuo da je nestalo nekoliko osoba, među kojima je bio i Sivac - rekao je Željko Mejakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana