Nihad Aljić plačući priznao krivicu za strašnu nesreću

Nebojša Tomašević
Nihad Aljić plačući priznao krivicu za strašnu nesreću

BANjALUKA - Nihad Aljić (47) iz Vukosavlja, koji je optužen da je vozeći pijan skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli njegov sin Sanel Nermin Aljić (22) i rođak Mirsad Aljić (22), priznao je krivicu u banjalučkom Okružnom sudu i istakao da se kaje.

On je u sudu dao iskaz kao svjedok odbrane u kojem je potvrdio da je kobnog dana pio i vozi brzo.

- Tog dana bio sam na otpadu kod Dubravka i prodao neko vozilo. Pili smo i nakon nekog vremena otišao sam spavati. Poslije su me zvali da se vratim jer je vozilu navodno crkao motor. Rekli su da se nacrtam. Otišao sam i to smo riješili. U povratku sa mnom je bio Mirsad i Nermin. Mirsad je snimao i išao “lajv” i govorio: “Gas, gas, amidža”. Vidio sam dvije kolone vozila ispred sebe, skrenuo i ne sjećam se više šta je bilo - rekao je Nihad.

On je tokom davanja iskaza plakao te je kroz plač istakao da priznaje krivicu  i da se kaje i da nije želio da se to desi.

- Izgubio sam dva sina, po krvi Sanela i Mirsada, kojeg sam gledao kao duhovnog sina iako mi nije bio po krvi. Sa obojicom sam imao dobre odnose. Kajaću se dok sam živ - rekao je Aljić.

Tužilac Goran Rakić u završnoj riječi zatražio je da sud Aljića osudi u skladu sa zakonom uzimajući u obzir olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

- Kazna treba da utiče na njega, ali i druge da ne čine ovakva krivična djela. Svjedoci smo da je sve više nesreća sa smrtnim posljedicama zbog prebrze vožnje pod uticajem alkohola - rekao je Rakić.

Aljićev advokat Milan Petković istakao je da je njegov branjenik od početka pristao na saradnju i da je teško pogođen ovom saobraćajnom nesrećom.

- Izgubio je dva sina, a i sam je teško povrijeđen i u invalidskim kolicima. Priznao je i kaje se te molim sud da u obzir to sve uzme kao olakšavajuće - rekao je Petković.

Nakon završnih riječi predsjednica sudskog vijeća Zorica Baroš izricanje presude zakazala je za ponedjeljak, 20. maj.

Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti Nihada Aljića  za  teži oblik krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti javnog saobraćaja, za šta je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora. Prema optužnici, nesreća se desila 14. juna 2023. godine oko 21.50 časova na brzom putu Klašnice - Banjaluka u naselju Novakovići. Kako se navodi, Aljić je  bio pijan za volanom “poršea kajen” i u krvi je imao oko 2,08 g/kg alkohola, a vozio je brzinom od 198 km/čas na dionici puta gdje je brzina ograničena na 100 km/čas. Navodi se da je usljed takve vožnje pod  uticajem alkohola došlo do gubitka mogućnosti  upravljanja i nekontrolisanog kretanja  “poršea” te prelaska u desnu saobraćajnu traku i slijetanja. U optužnici stoji da je vozilo udarilo u zaštitnu ogradu, potom u betonski propust za vodu te se prevrnulo više puta i udarilo u žičanu ogradu i betonske stubove u krugu privatne firme, gdje se zaustavilo.  Tom prilikom iz vozila su ispali Sanel Nermin Aljić i Mirsad Aljić koji su poginuli, a teško je povrijeđen Mido Ferhatović.

DOSIJE

Nihad Aljić više puta je ranije osuđivan na uslovne osude zbog krađe, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija te posebnih slučajeva falsifikovanja. Osuđivan je i za falsifikovanje isprave.

On je u sudnici rekao da ima 12 djece, od kojih je petoro maloljetno, te da ima i šestoro unučadi. Kazao je da se bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina i da može da zaradi oko 3.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana