Negirao pranje 2,2 miliona KM

Nebojša Tomašević
Negirao pranje 2,2 miliona KM

Banjaluka - Srpko Vučenović iz Gradiške negirao je u banjalučkom Okružnom sudu krivicu za pranje 2,2 miliona KM koje su druga lica zaradila trgovinom ljudima.

On je pred sudijom za prethodno saslušanje izjavio da se ne osjeća krivim.

Optužnicu protiv Vučenovića podiglo je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske. Prema optužnici on je na svoje devizne račune primio oko 2,2 miliona KM nezakonito zarađenog novca.

U optužnici se navodi da je tim novcem radi prikrivanja porijekla kupovao zemljište, objekte i drugu opremu na području Gradiške i drugih mjesta Srpskoj. Nezakonito zarađen novac su na njegov račun uplaćivali braća Milan i Božo Vučenović, protiv kojih se vodi krivični postupak pred Sudom BiH.

Novac je uplaćivan posredstvom ofšor kompanija sa Novog Zelanda, Paname i Velike Britanije i fizičkih lica iz Azerbejdžana.

Vučenović je ranije izjavio da je optužnica neosnovana i da se radi o "prljavom i montiranom procesu". Ispričao je da je identičan postupak protiv njega još ranije pao pred sudovima u Azerbejdžanu.

Odlukom Osnovnog suda u Trebinju još u junu 2013. godine blokirana je imovina braće Vučenović, vrijedna oko 5,5 miliona maraka. Tada je na zahtjev policije RS stavljena blokada na raspolaganje hotelom "Košuta" te "Klinje", "Izgorka" i Planinsko dobro.

Inspektori Poreske uprave RS zapljenu ove imovine obavili su u avgustu prošle godine.

Protiv Srpkove braće Milana i Bože Sud BiH potvrdio je optužnicu koja ih tereti za trgovinu ljudima u julu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana