Negirali krivicu za ubistvo dječaka

Goran Obradović
Negirali krivicu za ubistvo dječaka

Sarajevo - Ena Lipa (25), njen nevjenčani suprug Salih Arnautović (28) i drugi osumnjičeni za ubistvo njenog sina Smaje Ćesira (4) iz Hadžića juče su u Kantonalnom sudu u Sarajevu negirali krivicu.

Osim njih krivicu su negirali i Enini roditelji Emir (57) i Munira (62) Lipa. Njima će u roku od 30 dana biti zakazan početak suđenja. Majka i očuh ubijenog dječaka nalaze se u pritvoru, a djed i baka su poslije podizanja optužnice pušteni da se brane sa slobode.

Enu i Saliha prema optužnici terete za ubistvo dječaka, a baku i djeda za krivično djelo nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda.

Dječak je ubijen 25. februara ove godine u Hadžićima. Očuh i majka su tog dana pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama i kaišem sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu zida ili poda. Majka ga je udarala kaišem po glavi, a očuh šakama u prsa.

Udarci koje su mu majka i očuh tog dana zadali kod dječaka su prouzrokovali krvarenje, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, što je dovelo do gušenja, odnosno smrti. Osim što je obdukcijom utvrđen uzrok smrti dječaka, pronađeni su i tragovi koji su ukazivali na to da je i ranije bio fizički zlostavljan. Između ostalog, očuh je, kako je navedeno i u optužnici, jedne večeri dječaku stavio krpu u usta, a zatim mu sipao vrući vosak sa svijeće po svim dijelovima tijela.

Potom mu je razmaknuo noge te nastavio kapati vosak po genitalijama, a zatim mu je kliještima vukao genitalije. Majka djeteta je sve to mirno posmatrala i nije preduzela ništa da to spriječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana