Negirali krivicu za ubistva civila

Nebojša Tomašević
Negirali krivicu za ubistva civila

Banjaluka - Semir Aukić (46) iz Ključa i Fikret Hirkić (55) iz Kozarca kod Prijedora, koji su optuženi za ratni zločin protiv civila srpske nacionalnosti, negirali su krivicu u petak u banjalučkom Okružnom sudu.

Protiv njih je optužnicu podiglo banjalučki Okružno tužilaštvo, a Okružni  sud je  potvrdio 3. juna ove godine.

Prema navodima u optužnici, Aukić i Hirkić počinili su ratni zločin nad srpskim civilima na području Prijedora tokom 1992. godine. Terete se da su ubili dva civila i dva pokušali da ubiju. U optužnici se navodi da je Aukić, sa pet drugih osoba, učestvovao u ubistvu civila B. O. na magistralnom putu Prijedor - Banjaluka.

- Aukić i njegovi saradnici su 29. avgusta 1992. godine u kasnim poslijepodnevnim časovima sišli  iz šume na planini Kozara u mjesto Kozarac. Kada je poslije pet do deset minuta naišao automobil "zastava 750" kojim je upravljao B. O. iz Prijedora, a oni su ispalili više hitaca iz vatrenog oružja po njemu. Tada su ubili vozača, a potom su zapalili vozilo sa tijelom unutra - navedeno je u optužnici.

Istog dana, dodaje se u optužnici, Aukić i Hirkić, zajedno sa sedam drugih osoba, pucali su po srpskim kućama u zaseoku Podgrađe kod Prijedora.  Tom prilikom ubili su B. I. iz Podrgađa i pokušali da ubiju  D. S. i njenu kćerku S. S., koje su uspjele da im pobjegnu. Poslije toga zapalili su kuću B. I. zajedno s njegovim tijelom unutra.

- Prethodno su se dogovorili da ubiju B. I. te su u toj namjeri došli u Podgrađe i opkolili njegovu i kuću D. S. Kuće su bile udaljene oko 40 metara jedna od druge. Tada su psujući im srpsku majku iz vatrenog oružja pucali  po kućama i ubili B. I. -  piše u optužnici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana