Nastavak suđenja banjalukim ljekarima: Nije bilo hirurga koji bi operisao Benovića

Nebojša Tomašević
Nastavak suđenja banjalukim ljekarima: Nije bilo hirurga koji bi operisao Benovića

Banjaluka - Ni jedan torakalni hirurg nije bio zaposlen u banjalučkom Kliničkom centru u vrijeme liječenja Aleksandra Benovića (19), koji je preminuo u ovoj ustanovi.

Ovo je u utroak u banjalučkom Osnovnom sudu kazao svjedok Okružnog tužilaštva ljekar u KC Banjaluka Zoran Dakić na nastavku suđenja  ljekarima Dušanu Janičiću i Goranu Kajkutu, koji se terete za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći  Benoviću. 

Dakić je kazao da su torakalni hirurzi najsposobniji da liječe povrede kakve je imao Benović koji je KC Banjaluka preminuo 31. decembra 2009. godine. Ljekari Janičić i Kajkut optuženi su da je Benović preminuo  zbog propusta tokom liječenja.

Tužilac Sead Žerić upitao je Dakića da li je bilo logično da u slučaju kada bolnica nema osposobljenog torakalnog hirurga, pacijent bude poslat u drugu bolnicu i on mu je odgovorio potvrdno. Dakić je rekao je da je  Benovića prvi put vidio 22. decembra 2009. godine i da je smatrao da treba da bude urađen CT grudnog koša i abdomena, što je napisao u nalazu.  Kazao je još da je na jutarnjem sastanku ljekara pitao kolege da li će Benović biti operisan, te da mu je odgovoreno da neće, jer je mladić "potpuno stabilnog stanja i da su zaključili da nije potrebna operacija".

Kajkut  i Janičić, koji je u to vrijeme bio načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju, optuženi su da se nisu pridržavali struke i da su propustili blagovremeno da obave hirurški zahvat, što je uzrokovalo smrt Benovićeva.

Benović je ranjen u noći između 20. i 21. decembra 2009. godine gelerima od bombe koju  je bacio tada maloljetni D. N. ispred Sokolskog doma u centru  Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana