Nasilnicima pet godina

Nebojša Tomašević
Nasilnicima pet godina

Banjaluka - Dragan Savičić (33) iz Šipova osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora zbog obljube nad nemoćnim licem, a njegov sugrađanin Krstan Radoš na dvije godine zatvora zbog pokušaja obljube iste osobe.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić. Presudom su optuženi obavezni da plate sudske troškove u ukupnom iznosu od 2.691 marku i po 300 maraka sudskog paušala.

Prema navodima u presudi, Savičić i Radoš su krivično djelo počinili 22. novembra 2006. godine nad duševno oboljelom G. T. (49) u njenoj kući u selu kod Šipova.

Prema navodima u presudi, Savičić i Radoš su do kuće napadnute žene došli oko 1.30 časova i ušli unutra. Ženu su zatekli da spava na kauču i tom prilikom joj je prvi prišao Savičić, koji je obljubio. Poslije toga joj je prišao Radoš u namjeri da je obljubi, te je nag legao na nju, ali ga je ona odgurnula. Tada je on uhvatio za tijelo i noge i pokušao da je siluje, ali ga je nesrećna žena opet naglo odgurnula. Potom su pobjegli.

Obrazlažući presudu, sudija Olga Pantić je kazala da sud smatra da je dokazana krivica optuženih.

- Kao otežavajuće okolnosti sud je kod optuženih cijenio to što su ranije osuđivani i činili krivična djela. Otežavajuće je i to da su i poslije ovog činili druga krivična djela - rekla je Pantićeva.

Istakla je da je sud kao olakšavajuće okolnosti cijenio njihovu mladost u vrijeme činjenja krivičnog djela, kao i protek vremena.

Okružni tužilac Goran Rakić istakao je da je zadovoljan osuđujućom presudom.

- Kada dobijemo presudu i nakon što je analiziramo, odlučićemo da li ćemo uložiti žalbu na visinu izrečenih kazni - kazao je Rakić.

Dušan Savičić i Krstan Radoš su ranije osuđivani, a juče se nisu pojavili na izricanju presude, kao ni njihovi advokati.

Vještačenje

Tokom suđenja optuženima Draganu Savičiću i Krstanu Radošu psihijatar Nera Zivlak-Radulović utvrdila je da je napadnuta žena duševno teško bolesna osoba.

Istakla je da je njena bolest vidljiva i da ona ne može da vlada svojom voljom.

Vještak forenzičke genetike Zoran Obradović kazao je da je na gaćicama izuzetim sa mjesta događaja utvrdio prisustvo DNK tragova optuženog Krstana Radoša.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana