Narko-dileri negirali krivicu

Nebojša Tomašević
Narko-dileri negirali krivicu

Sarajevo - Zdravko Jurković (57) zvani Ganfo iz Stoca, Mladenka Ostojić (47) iz Čapljine i Šimo Šljivić (36) iz Kaknja, optuženi za šverc marihuane iz BiH u Hrvatsku, negirali su krivicu u Sudu BiH.

Njih Tužilaštvo BiH tereti da su organizovano kao grupa od juna do 7. novembra prošle godine krijumčarili marihuanu iz BiH u Hrvatsku. 

U optužnici je navedeno da je Jurković, koji je rukovodio grupom, u periodu optuženja kupio veću količinu marihuane od njemu poznatih osoba, pa je drogu sa Šljivićem preuzeo na području Čapljine. Drogu su uskladištili u kući Ostojićeve u mjestu Šurmanci kod Čapljine. Nakon toga su u više navrata drogu u količinama između pet i 15 kilograma prevozili u Hrvatsku i preprodavali. Prodavali su je za iznose između 6.900 i 15.000 evra. Na teret im se stavlja da su tako na području Hrvatske prodali najmanje 74 kilograma marihuane. Od te količine policija je uspjela da zaplijeni  64 kilograma droge tokom više akcija.

Jurkovića, Ostojićevu i Šimića su početkom novembra prošle godine uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji "Gas". Ova akcija je ostvarena u saradnji sa hrvatskom policijskom agencijom USKOK. Kada je SIPA privela osumnjičene u BiH, za to vrijeme hrvatska  policija je u Rijeci uhapsila 13 osoba zbog sumnje da su iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili i preprodali najmanje 85 kilograma marihuane, čija se vrijednost na narko-tržištu procjenjuje na oko 120.000 evra. Jurković, ali i Šljivić su ranije osuđivani u Sudu BiH zbog sličnih krivičnih djela. Jurković je 2009. godine osuđen na dvije godine, a Šimić na godinu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana