Međedovićima osam godina robije zbog uzgoja marihuane

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Srđan (37) i Dragan Međedović (35) iz Gradiške osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na osam godina zatvora zbog uzgoja marihuane.

Srđan je dobio pet, a Dragan tri godine zatvora, a osuđeni su za krivično  djelo neovlašćena proizvodnja i prometa opojnih droga.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić.

Prema optužnici na osnovu koje su osuđeni, Međedovići su u šumi u  Trošeljima kod Gradiške uzgojili 12 stabljika indijske konoplje za uzgoj narkotika.

Stabljike su bile visine od 30 do 230 centimetara.   Osim toga, kod njih je pretresom kuće koju koriste pronađena vrećica marihuane  težine 17 grama i tegla sa istom drogom bruto težine 42 grama.

Hemijskim vještačenjem koji je po nalogu tužilaštva uradila vještak  Jelena Janković utvrđeno je da stabljike indijske konoplje, „džoint“ kao i

biljna materija oduzeta od njih sadrže psihoaktivnu supstancu  tetrahidrokanabinol koja je se nalazi u marihuani.

Odbrana je tokom sudskog postupka prigovarala da pojedini dokazi nisu  pribavljeni zakonito. Tako je ukazala da zapisnik o pretresu stana i

drugih prostorija optuženih nije urađen po zakonu jer sudija koji je izdao usmenu naredbu za pretres nije u roku napisao izvještaj o tome.

Odbrana je prigovarala i nalazu hemijskog vještačenja oduzete droge i  stabljika indijske konoplje jer kako su rekli u optužnici nigdje ne piše

da su biljke oduzete od njih.

Tužilac Aleksandar Simonović je pojasnio da su optuženi zatečeni na  plantaži marihuane na kojoj su pronađene stabljike i da su stabljike

indijske konoplje tom prilikom oduzete što je konstatovano u zapisniku  o uviđaju.

Presudom je od osuđene braće oduzeto 12 stabljika indijske konoplje koje su zaplijenjene na plantaži u Trošeljima, improvizovana cigareta džoint ukupne bruto mase 1,09 grama, ruksak crne boje, sa natpisom ''Najk''  bijele boje, ruksak plave boje, dvije providne bijele boce zapremine od po dvije litre, sa bijelom tečnošću nepoznatog hemijskog sastava i jedna  poljoprivredna alatka – srp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana