Marković: Ako se Zeljković nije bojao kamera, zašto bih ja

Kapital
Marković: Ako se Zeljković nije bojao kamera, zašto bih ja

BANjALUKA – U Okružnom sudu u Banjaluci, u nastavku suđenja u predmetu „Korona ugovori“, odbrana prvooptuženog Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske fokusirala se na diskreditaciju vlasnika agencije „Travel for Fan“ Saše Markovića.

Advokat Jadranka Ivanović ni nakon šest sati nije završila ispitivanje svjedoka, a danas je kao pomoć imala i koleginicu Jasminku Jovišević.

Međutim, Marković je i dalje ostao kod svojih tvrdnji da je za svako odijelo koje je od njega kupio Institut, Zeljkoviću dao devet maraka, te da je mu je po tom osnovu u prostorijama Ujedinjene Srpske u više navrata dao 250.000 maraka.

Odbrana ga je podsjetila da je prilikom ranijeg ispitivanja tužiocu rekao da je u prostoriji u kojoj je predavao novac bio video nadzor, pa ih je zanimalo da li je imao strah od toga, s obzirom na to šta radi.

„Znao sam da ima video nadzor i više kamera, ali nisam znao gdje su instalirane. Sve mi je to bilo strašno, ali ako Zeljkovića nije bilo strah, ne vidim zašto bih ga ja imao“, rekao je Marković, prenosi Kapital..

Zeljkovićeve advokatice su ga suočile i sa izjavom sekretarica koje su bile zaposlene u stranci, a koje su prethodno svjedočile u sudu da ga nikad nisu vidjele. On je rekao da je jednu od njih prepoznao, a drugu ne.

One su kroz pitanja pokušale i da ukažu na nedosljednosti u dinamici nošenja novca koju je opisao Marković.

Naime, kako su rekle, dokazi pokazuju da je na račun njegove turističke agencije od strane Instituta bilo 11 uplata, a da je Marković izjavio da je najmanje 20 puta nosio novac Zeljkoviću.

„Ako je svaka isporuka srazmjerna, zašto onda novac niste nosili u 11 navrata?“, pitala ga je Ivanovićeva na šta je on kratko odgovorio da ne zna.

Kazao je da je o nošenju novca vodio evidenciju za svoje potrebe, na šta je Ivanovićeva sarkastično zaključila „da je bitno da je uredan platiša i da nije oštećen“.

Markovićev advokat Miloš Stevanović je najmanje deset puta prigovorio na njihova pitanja pozivajući se na nekvalifikovanost njegovog branjenika da na ista odgovori, a sudsko vijeće ih je uglavnom uvažavalo.

Inače, i danas je u sudnici nastavljen verbalni rat na relaciji tužilaštvo – odbrana.

Tako se tužilac Sanja Tadić – Vlaisavljević Sudskom vijeću više puta žalila da Zeljkovićeve advokatice nepotrebnim pitanjima bespotrebno troše vijeme i zbunjuju svjedoka, dok su njih dvije smatrale da tužiteljica sugeriše Markoviću šta da odgovara, pa su je više puta nazvale „učiteljicom“.

Takođe, na zahtjev odbrane ponovo su pregledani i dokazi skupljeni tokom istrage, a to su zaštitno odijelo pronađeno u institutu i laptop kojeg je koristio Zeljković.

Podsjećamo, osim Zeljkovića i Markovića, u ovom predmetu su optuženi i direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, zatim direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac, te bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

Prema optužnici, Branislav Zeljković se tereti da je nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih koje je provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenim osobama sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fan“ 578.780 KM, Slavku Bojiću i “Prokontrol” iznos od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratoriji“ 28.700 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana