Maltretirali srpske zarobljenike u autobusu za razmjenu

SRNA
Maltretirali srpske zarobljenike u autobusu za razmjenu

Bihać - Svjedoci tužilaštva danas su na suđenju petorici nekadašnjih pripadnika tzv. Armije BiH za maltretiranja srpskih zarobljenika na području Bihaća potvrdili da su u martu 1995. godine, prilikom sprovođenja na razmjenu, bili fizički i psihički maltretirani u autobusu.

Huseinu Begiću, bivšem komandantu voda Vojne policije Petog korpusa tzv. Armije BiH, te Safetu Kovačeviću, Muhamedu Anadolcu, Abidu Ljubijankiću i Sabahudinu Hafuriću, nekadašnjim vojnim policajcima, sudi se pred Kantonalnim Sudom u Bihaću za fizičko i psihičko maltretiranje 31 ratnog zarobljenika Vojske Republike Srpske tokom sprovođenja iz Cazina i Bihaća do graničnog prelaza Izačić.

Tužilaštvo je emitovalo videosnimak dešavanja u autobusu. Svjedok Ranko Gojić tražio je da se prekine emitovanje snimka jer mu, kako je rekao, budi teška sjećanja.

Ni svjedok Pero Plavšić nije želio zbog trauma gledati sporni snimak, dok je Duško Knežević na snimku identifikovao sebe, prenosi Birn.

Gojić i Knežević rekli su da ne mogu identifikovati osobe koje su ih tukle, jer ništa nisu vidjeli zbog poveza koje su imali na očima.

Plavšić, koji je, kako je rekao, imao lagani povez na očima, prepoznao je optuženog Huseina Begića, ali kao osobu koja je one koji su ih tukli i maltretirali zamolila da prestanu.

Optužnicu protiv petorice bivših pripadnika Armije BiH podiglo je Tužilaštvo BiH, ali je, na prijedlog Odbrane, Sud BiH ovaj slučaj na dalje procesuiranje proslijedio Kantonalnom sudu u Bihaću.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 1. novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana