Lozničanin konačno oslobođen optužbe za pomaganje braći Hofman u otmici Bjeljinca

Nebojša Tomašević
Lozničanin konačno oslobođen optužbe za pomaganje braći Hofman u otmici Bjeljinca

BANjALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio Dragana Cerovca (29) iz Loznice optužbi za pomaganje u otmici Nenada Jakovljevića iz Bijeljine kojeg su u maju 2018. godine oteli Miljan i Ljuban Vidović poznatiji kao braća "Hofman".

- Odbija se, kao neosnovana, žalba republičkog javnog tužioca i potvrđuje presuda Okružnog suda u Banjaluci od 4. marta 2022. godine - rekla je sekretar Vrhovnog suda Srpske Jelena Despotović.

Cerovac je prije oslobađajuće presude u banjalučkom Okružnom sudu dva puta bio osuđen  za učešće u otmici i obe je ukinuo Vrhovni sud Srpske.

Trećom presudom od 4. marta 2022. godine vijeće banjalučkog Okružnog suda donijelo je oslobađajuću presudu, a  prije toga je Republičko tužilaštvo  izmijenilo optužnicu te umjesto za učešće u otmici, Cerovcu stavilo na teret pomaganje u otmici. Ta presuda je sada potvrđena pa će Cerovcu morati biti isplaćena odšteta jer je u pritvoru proveo 14 mjeseci. On je u prvom postupku 2019. godine bio osuđen na 19 mjeseci zatvora za učešće u otmici Jakovljevića, a nakon što je ukinuta ta presuda izmijenjena  je optužnica i na teret mu je stavljen blaži oblik krivičnog djela otmica.

Tada je iz optužnice izbrisano da je Cerovac djelovao u sastavu grupe sa braćom Vidović, koje terete da su u maju 2018. godine oteli Jakovljevića i prisilili da sačini ugovor o pozajmici od 8.000 evra s Fikretom M.  zbog navodnog duga od 2.000 evra.  Cerovac je  nakon izmjena  u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sud osuđen na šest mjeseci zatvora zbog učešća u otmici Jakovljevića, a i ta presuda je ukinuta  po žalbi odbrane nakon čega je  dočekao oslobađajuću presudu.

Prema optužnici, koje je sad pravosnažno oslobođen, Cerovac je 14. maja 2018. dovezao Miljana  iz Loznice u Bijeljinu i s njim otišao u kafe bar "Burence" gdje su bili Miljanov brat Ljuban i žrtva Jakovljević.  Zatim ih je sve odvezao do knjižare "Mojić" gdje je sačinjen ugovor o pozajmici. Tokom tog dana, kako je pisalo u optužnici, Cerovac ih je sve odvezao do ćevabdžinice "Gold" odakle je Jakovljević pokušao da pobjegne, ali ga je Miljan stigao kod teretane "Falkon" u koju ga je ugurao i pretukao. Cerovac je tada iz "Golda" dovezao Ljubana do teretane, a zatim obojicu braće i žrtvu odvezao u Amajlije. Tokom vožnje Miljan je prijetio Jakovljeviću da će mu pucati u koljeno. U optužnici piše da su u Amajlijama braća  pretukla Jakovljevića, nakon čega ih je Cerovac vratio u Bijeljinu te braći Vidović rekao da mora da ide. Ljuban je zajedno s izvjesnim Mikijem tog dana Jakovljeviću odveli u njegov stan u Bijeljini te mu uzeli pasoš, a nakon toga su ga ostavili. 

Ljuban Vidović je u novembru 2022. godine je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na godinu zatvora  zbog otmice Jakovljevića u namjeri iznude novca zbog ranijeg duga od 2000 evra. Ljuban je priznao krivicu i sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice. Osim zatvorske kazne sporazumom predviđeno da se poništi ugovor o pozajmici od 16.000 KM koji je pod pritiskom Vidovića, zaključio Jakovljević s Fikretom M. kako bi im vratio dug od  dvije hiljade evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana