Lažno svjedočio u korist Stojića

Nebojša Tomašević
Lažno svjedočio u korist Stojića

Banjaluka - Zdravko Jovanović (47) iz Modriče, koji je optužen za lažno svjedočenje u slučaju Mirko Stojić, pregovara o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske.

Ovo je saopšteno juče u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja Jovanoviću, koje je odgođeno.

Sudija Vesna Stanković-Ćosović kazala je da je suđenje odgođeno na molbu Jovanovićevog advokata Novaka Gojkovića.

- Advokat Gojković je pravovremeno uputio zahtjev da se suđenje odgodi. Rekao je da sa Specijalnim tužilaštvom pregovaraju o priznanju krivice optuženog - istakla je sudija Vesna Stanković-Ćosović.

Prema navodima u optužnici, Jovanović se tereti da je lažno svjedočio na suđenju bivšem sekretaru i šefu Kabineta predsjednika RS Mirku Stojića 10. januara 2011. godine.

Prema navodima u optužnici, on je u sudu izjavio da je sam odlučio da kupi i izdaje stan u banjalučkoj Njegoševoj ulici, iako je znao da to nije tačno.

- U sudu je kazao da je stan kupio kako bi ga izdavao i da je tek poslije smrti predsjednika RS Milana Jelića odlučio da taj stan proda Stojićevoj supruzi Ljiljani. Kazao je da je to uradio jer nije nikome mogao da ga izda. Međutim, tokom istrage u tužilaštvu Jovanović je kazao da ga je Stojić zamolio da mu pomogne da nađe i kupi stan na svoje ime. Stan je bio namijenjen Stojiću - navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je Jovanović tokom istrage rekao da je sve radio po nalogu Stojića.

Mirko Stojić je u Vrhovnom sudu RS pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog više zloupotreba službenog položaja. U presudi je oglašen krivim i zato što je zaključio ugovor o zakupu stana od 96 kvadratnih metara i garaže od 46 kvadrata za potrebe službe predsjednika RS sa Zdravkom Jovanovićem, sa mjesečnom kirijom od 2.500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana