Kupovinom skupih akcija iznijeli pare iz Srpske

Nebojša Tomašević
Kupovinom skupih akcija iznijeli pare iz Srpske

Banjaluka - Optuženo Društvo "Aktiva invest" iz Banjaluke i bivša četiri investiciona menadžera platili su skupo akcije Fonda zajedničkog ulaganja "HLT" iz Podgorice, a cilj ove kupovine bio je iznošenje novca iz Republike Srpske u Crnu Goru.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja optuženima kazao bivši član Upravnog odbora "Aktiva invest" Božidar Draganić.

Osim "Aktive invest" u ovom slučaju optuženi su nekadašnji direktor ovog društva Srđan Praštalo te Vitomir Joksimović, Nikola Jovović i Vladimir Glišović.

Draganić je kao svjedok tužilaštva objasnio da je odluka o kupovini i prodaji akcija "HLT" fonda donesena na istoj adresi. Naglasio je da su u ovom slučaju trgovala povezana lica.

- Iza te odluke stoji Vladan Vujović, koji je jedan od osnivača preduzeća "Provadeks" iz Podgorice, koja je bila vlasnik preduzeća "Prima". Ovo drugo preduzeće imalo je upravljačku ulogu i u "HLT" fondu i u društvu "Aktiva invest" - objasnio je Draganić.

Praštala i ostale Specijalno tužilaštvo RS tereti da su nesavjesnim poslovanjem prilikom kupovine akcija "HLT" fonda oštetili investicioni "VB fond" za oko 400.000 maraka za čiji su račun i kupili akcije. Praštalo je optužen i za zaključenje štetnog ugovora. Optuženi su ova djela počinili tokom oktobra i decembra 2010. godine, a u to vrijeme su radili za društvo "Aktiva invest", koje je upravljalo "VB" fondom.

Odbrana optuženih je prigovorila svjedočenju svjedoka i istakla da akcije "HLT" fonda nisu plaćene preskupo. Istakli su da su akcije plaćene čak jeftinije nego što su u pojedinim slučajevima slobodno prodavane na berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana