Kupovina akcija HLT-a čist gubitak

Nebojša Tomašević
Kupovina akcija HLT-a čist gubitak

Banjaluka - Optuženo Društvo "Aktiva invest" iz Banjaluke i bivša četiri investiciona menadžera ovog društva su kupovinom akcija Fonda zajedničkog ulaganja HLT iz Podgorice za račun "VB fonda" iz Banjaluke ostvarili gubitak.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženima kazala vještak tužilaštva ekonomske struke Kata Škarić- Jovanović iz Beograda.

Osim "Aktive invest" u ovom slučaju optuženi su nekadašnji direktor ovog društva Srđan Praštalo te menadžeri Vitomir Joksimović, Nikola Jovović i Vladimir Glišović.

Vještak Škarić-Jovanović objasnila je da je emitent čije akcije su kupovane "HLT fond" bilježio gubitke i da se to moglo znati.

- Od  2008. pa do kraja 2011. godine padala je vrijednost "HLT fonda" i gubio je kapital. Kupovina njihovih akcija bila je veliki rizik. Zbog toga odluka "Aktiva investa" da tokom oktobra i decembra 2010. godine kupi akcije za račun "VB fonda" nije bila ekonomski utemeljena. Kupovinom akcija ostvaren je gubitak jednak uloženom. "VB fond" koji je u posjedu tih akcija neće moći povratiti novac jer su akcije sada bezvrijedne i niko ih neće - objasnila je Škarić-Jovanović.

Praštala i ostale Specijalno tužilaštvo RS tereti da su nesavjesnim poslovanjem prilikom kupovine akcija "HLT fonda" oštetili investicioni "VB fond" za oko 400.000 KM. Praštalo je optužen i za zaključenje štetnog ugovora. Optuženi su ova djela počinili tokom oktobra i decembra 2010. godine, a u to vrijeme su radili za društvo "Aktiva invest", koje je upravljalo "VB fondom".

Odbrana optuženih je prigovorila iskazu ovog vještaka jer nije sve činjenice uzela u obzir i mogućnost da akcije "HLT fonda" porastu i budu prodate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana