Kreho zatražio da se prekine izdražavanje kazne

Agencije
Kreho zatražio da se prekine izdražavanje kazne

Sarajevo - Nakon što je Sud BiH dozvolio da bude ponovljen krivični postupak u korist osuđenog Gorana Damjanovića i odredio novi glavni pretres, njegov advokat Senad Kreho zatražio je da mu se prekine izdržavanje kazne do nove odluke Suda BiH.

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Maktouf i Damjanović", Sud BiH donio je odluku da suđenje za ratne zločine bude ponovoljeno, s tim da se ovaj put mora primijeniti Krivični zakon SFRJ.

"Zatražio sam od Suda BiH da mu se prekine izdržavanje kazne do donošenja nove odluke. Sud bi o tome trebalo da donese svoju odluku prije zakazivanja glavnog pretresa", rekao je Kreho Srni.

Kreho očekuje da Sud BiH ispoštuje presudu suda u Strazburu, odnosno da primijeni Krivični zakon SFRJ, prema kojem je najmanja kazna pet godina zatvora, s tim da se ta kazna može i ublažiti.

"Ublažavanje kazne zavisi od olakšavajućih okolnosti koje su bile u vrijeme izvršenja djela. U tom krivičnom djelu nije bilo smrtnih posljedica, što će Sud morati uvažiti", rekao je Kreho.

Advokat Damjanovića tvrdi da se presuda iz Strazbura može i mora primijeniti i na ostale koji su osuđeni za ratne zločine.

Goran Damjanović je osuđen na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Bojnik i trenutno je na izdržavanju kazne u Foči.

Prema odluci Ustavnog suda BiH, njegovom bratu Zoranu Damjanoviću Sud BiH takođe će obnoviti pretres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana