„Korona ugovori“: Jedan optuženi priznaće krivicu, svjedočiće na idućem ročištu

Nebojša Tomašević
„Korona ugovori“: Jedan optuženi priznaće krivicu, svjedočiće na idućem ročištu

BANjALUKA - Vlasnik turističke agencije „Travel for fan“, Saša Marković pregovara o priznanju krivice, a svjedočiće na sljedećem ročištu u predmetu "Korina ugovori" koji se vodi protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i još tri optužena.

Saopšteno je to u banjalučkom Okružnom sudu nakon što je vijeće prihvatilo prijedlog odbrane Markovića koji je podržala republički tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević. 

- U toku su pregovori o priznanju krivice i tražim od suda da moj klijent bude saslušan kao svjedok na sljedećem ročištu - rekao je advokat Miloš Stevanović.

Osim Markovića i Zeljkovića  u ovom slučaju optuženi su i direktori firmi “Prokontrol” Slavko Bojić, te “Promedinga” Dragan Dubravac, kao i direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić. Tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virusa Korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske zaštitne opreme i oštetili budžet RS za više od 1,3 miliona KM.

Saslušanju Markovića prije izvođenja svih dokaza izričito se protivila odbrana ostalih optuženik.

Advokat prvooptuženog Zeljkovića, Jadranka Ivanović rekla je da se time narušava pravo na odbranu, odnosno  da se brane od ranije datog iskaza Markovića.

-  Odstupanje od redoslijeda dokaza se može uraditi samo u interesu pravde, a tužilac nam nije ponudila niti jedan dokaz u tom smislu. Ništa ne govori da bi saslušanje optuženog Markovića u ovom momentu bilo u interesu pravde.  Osim toga fale dokazi da se taj sporazum  i zaključi i  razmatra – naglasila je Ivanovićeva.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović nije uvažio prigovor odbrane, te je prihvatio prijedlog za saslušanje Markovića  koji će iskaz pred sudom dati  26. avgusta.

Pčelarska odijela

Osim prijedloga o saslušanju Markovića, u sudnici je  saslušana  Jelena Petrović, kao svjedok tužilaštva, a ona je govorila o zaštitnim odijelima i opremi koju su koristili na Univerzitetskom kliničkom centru tokom pandemije.

Ona je istakla da su zaštitna odijela dolazila u kutijama, ali i u raznim vrećama za smeće.

- Radnici su se žalili da su odijela koja su dolazila u kesama za smeće, drugačijeg materijala od onih iz kutije te da im je u njima veoma vruće - rekla je Petrovićeva.

Pojasnila je da odijela iz kesa nisu imala deklaraciju i da im je guma na rukavima bila labava i nisu imala zaštitne trakice.

Na pitanje tužioca kakav je materijal bio onih iz kutije a kakav ovih iz vreća, Petrovićeva je odgovorila da su odijela iz vreća ličila na pčelarska odijela.

Odbrana ju je upitala kako zna kako izgledaju pčelarska odijela, svjedok je rekla da joj je otac pčelar.

- Ta odijela bila su od debljeg materijala - rekla je između ostalog Petrovićeva.

Kancelarije

Svjedok tužilaštva Dragana Ivanović, koja je  radila kao sekretarica u Ujedinjenoj Srpskoj (US), kazala je da je Branislav Zeljković dolazio u prostorije te stranke. Potvrdila je da je on imao i ključ, a da su u vrijeme njegovog boravka dolazili i drugi ljudi.

- Dolazio je u vrijeme pauze na svom poslu, oko 10 časova, ali je znao da dolazi i u drugo vrijeme - rekla je Ivanovićeva.

Ona nije mogla da kaže da je neko drugi od optuženih, izuzev Zeljkovića dolazio u US.

Tužilac Sanja-Tadić Stojisavljević pojasnila je da je ovaj svjedok saslušan u cilju dokazivanja optužbi da je Saša Marković  donosio novac Zeljkoviću u prostorije političke partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana