Konstantin Savić opet oslobođen optužbi za napad na sudiju

Nebojša Tomašević
Konstantin Savić opet oslobođen optužbi za napad na sudiju

BANjALUKA - Pravnik iz Teslića Konstantin Savić ponovo je u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen optužbi da je ometao sudiju u obavljanju sudijske dužnosti.

On je bio optužen za krivično djelo napad na sudiju i javnog tužioca,  a  oslobađajuća presuda je izrečena jer sud smatra da nije dokazano da je učinio krivično djelo.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević.

Obrazlažući presudu sudija je podsjetio da je oštećena sudija Jelena Filipović tokom svjedočenja izjavila da se optuženi pomjerio nakon njenog prvog upozorenja, što je suprotno navodima iz optužnice.

- Ona je izjavila i da se nije osjećala ugroženo i da sama ne bi ni podnijela krivičnu prijavu - rekao je Dragosavljević.

Tokom izricanja presude u banjalučkom sudu, istaknuto je i je iz ranijih svjedočenja potvrđeno da je u vrijeme kritičnog događaja Savić izjavio da “neće pružati otpor i da se neće tući ni sa kim jer nije došao na uviđaj da se bije”.

Sudija Dragosavljević je podvukao i da nije dokazano da je Savić verbalno spriječio sudiju u vršenju sudijske dužnosti.

Savić je i u prvostepenom postupku bio oslobođen krivice, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje. Vijeće banjalučkog Okružnog suda i nakon ponovljenog postupka smatra da nije dokazano da je učinio krivično djelo za koje je optužen.

Konstantin Savić bio je optužen da je 23. novembra 2020. godine spriječio i omeo sudiju Osnovnog suda u Tesliću Jelenu Filipović u vršenju sudijske dužnosti prilikom obavljanja uviđaja na licu mjesta, radi ometanja posjeda.

Kako je navedeno u optužnici, on je došao do parcele te je odbio da se udalji kada ga je sudija upozorila da ne može da bude prisutan, jer je u istom predmetu predložen za svjedoka.

- Optuženi Savić je tada izjavio da će se udaljiti pod prinudom, ako tako sudija naloži i da se nalazi na privatnom posjedu i da ne treba da se udalji zbog toga što je ovlašćenik E. S. Kazao je da ne želi da sud narušava privatni posjed i vlasništvo, a zatim nakon što je postupajući sudija vještaku iz Banjaluke naložila da pristupi, nije dozvolio da vještak izvrši radnju dokazivanja vještačenje - stoji u optužnici.

Dodaje se da je optuženi Savić odbio da se pomjeri da bi vještak mogao da obavi posao te je izjavio da ne dozvoljava da se pristupi na parcelu, čime je spriječio i omeo postupajućeg sudiju u vršenju sudijske dužnosti.

Kandidat za načelnika

Konstantin Savić je postao poznat 2016. godine kada se kandidovao za načelnika opštine Teslić. On je tokom predizborne kampanje obećao da će otpustiti svu administraciju koja je stranački zaposlena.

Tada nije dobio dovoljno glasova, ali se i 2020. godine kandidovao za načelnika opštine i opet nije imao uspjeha. Savić je bio optuživan i za lažnu prijavu da se u Srednjoškolskom centru “Jovan Dučić” nalazi bomba i na sudu je oslobođen optužbi usljed nedostatka dokaza.

Kasnije je na Ustavnom sudu BiH dobio presudu da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, zbog čega je Vlada Srpske bila obavezana da mu isplati 1.000 KM i zateznu kamatu na ime naknade nematerijalne štete zbog kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku uz obavezu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana