Kestneru uslovna kazna od 18 mjeseci zatvora

G. O.
Kestneru uslovna kazna od 18 mjeseci zatvora

Hof - Srećko Kestner iz Crne Gore poslije izručenja iz BiH osuđen je u Zemaljskom sudu u njemačkom gradu Hof na uslovnu kaznu od 18 mjeseci zatvora zbog šverca cigareta, a koja se neće sprovesti ako ne ponovi krivično djelo.

Njemu je izrečena i uslovna kazna u iznosu od 30.000 evra, prenio je njemački list "Augsburger allgemeine".

Njemački mediji su prenijeli da je u procesu bilo riječi jedino o prekršajima iz 1992. godine, koji se tiču kršenja embarga uvedenog protiv tadašnje Jugoslavije, a Kestner je na ročištu priznao krivicu. O samom švercu cigareta nije raspravljano u tom procesu. Optuženi je objasnio da je organizovao transporte cigareta iz Holandije preko Njemačke za Crnu Goru i da je za to dobio 12.000 dolara.

Kestner je na sudu izjavio da mu je žao što je to radio i rekao i da ranije nije priznao da se bavio švercom, jer nije htio da ostavi same svoju suprugu i troje djece.

U sudu u četvrtak nije pomenut nijedan saučesnik, iako je u prošlosti Kestner označavao Mila Đukanovića kao pravog kuma šverca cigareta.

- O tome optuženi u Hofu nije rekao ni riječ - pišu mediji iz Njemačke i podsjećaju da se protiv Kestnera istraga vodi više od 20 godina.

Šteta od šverca cigareta bila je najmanje deset milijardi evra. Godinama su cigarete transportovane iz Zapadne Evrope u Crnu Goru, koja je tada pripadala Jugoslaviji, a odatle preko Jadrana za Italiju i nazad u Zapadnu Evropu.

Njemački inspektori koji su radili na slučaju tvrde da nisu mogli da podignu optužnicu iz političkih razloga, jer neko nije htio Đukanoviću da pravi probleme.

Kestner je uhapšen 31. jula ove godine na graničnom prelazu u Gradišci po potjernici Interpola iz Visbadena, a izručen je dan prije presude. Prema pisanju medija, on će u Njemačkoj biti glavni svjedok protiv duvanske mafije, a spominjao se i kao glavni saradnik Stanka Subotića Caneta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana