Jovanoviću četiri mjeseca zatvora zbog pomaganja Stojiću

Nebojša Tomašević
Jovanoviću četiri mjeseca zatvora zbog pomaganja Stojiću

Banjaluka - Zdravko Jovanović (47) iz Modriče osuđen je na četiri mjeseca zatvora u Okružnom sudu u Banjaluci zbog pomaganja bivšem generalnom sekretaru i šefu kabineta predsjednika RS Mirku Stojiću da nezakonito dođe u posjed stana u Njegoševoj ulici u Banjaluci.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Jovanović zaključio sa Specijalnim tužilaštvom RS.

Prema navodima u presudi, Jovanović se tereti da je sa Stojićem zaključio ugovor o zakupu stana u Njegoševoj ulici za potrebe Službe predsjednika RS. Navedeno je da je to uradio znajući kako bi pomogao Stojiću da iskoristi svoj položaj i nezakonito dođe do stana. Prema ugovoru o zakupu, mjesečna kirija iznosila je 2.500 maraka. Služba predsjednika je na ime kirije na račun Jovanovića isplatila ukupno 34.000 maraka i taj novac je iskorišćen za otplatu dijela kredita kod Komercijalne banke koji je podigao Jovanović kako bi kupio taj stan.

Kasnije je taj stan od Jovanovića kupila Stojićeva supruga Biljana Đorđević. Međutim, u cijenu koju je platila Jovanoviću uračunato je 35.000 maraka koje je Služba predsjednika isplatila Jovanoviću. Zdravko Jovanović je i ranije osuđen na novčanu kaznu od 4.000 maraka zbog lažnog svjedočenja u predmetu "Stojić".

On je tada ispričao da je sporni stan kupio samo kako bi ga dao u najam Službi predsjednika RS. Njegovo svjedočenje znatno se razlikovalo od iskaza koji je tokom istrage dao tužilaštvu, kada je tvrdio da je "sve radio po uputstvima Stojića".

Mirko Stojić je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana